CUVÂNT ÎNAINTE
Acest material este o anexă a cărții LISTA DE CUMPĂRĂTURI PROMETABOLISM în care sunt prezentate toate secțiunile ce cuprind link-uri către produsele comerciale din Marea Britanie. Toate celelalte secțiuni și explicații pe larg pot fi citite în carte.
NOTĂ
Informațiile prezentate în această carte nu trebuie interpretate drept o îndrumare terapeutică personală. Nu se recomandă luarea vreunei decizii sau acțiuni doar pe baza conținutului acestui ghid. Cititorul trebuie să consulte personalul medical avizat în probleme legate de sănătatea și bunăstarea individuală. Informațiile și opiniile prezentate în carte reprezintă o sinteză a unor teorii consacrate (Albert Szent-Györgyi, Broda Barnes, Otto Warburg) și a unor studii științifice. Operația de recompunere și analiză se bazează pe deplina capacitate de înțelegere a autorului. Cititorul își asumă întregul risc, în cazul în care decide să aplice ideile prezentate în capitolele următoare.
© Adrian-Călin Țurcanu – Asociația Vibrații – Toate Drepturile Rezervate
CUPRINS
Fructe, sucuri de fructe, gemuri / dulcețuri 8
Gemuri / Dulcețuri / Marmelade / Compoturi 10
Rolul fructelor în alimentația mea 10
Lapte de oaie și de capră, crud și neprocesat 10
Suplimente de colagen sau de glicină 13
Alimente pentru curățarea intestinelor 13
Sirop de muguri de brad sau de pin 15
Ficat de rumegătoare / gălbenușuri 16
Materiale potrivite pentru vasele de gătit 20
Dripper ceramic sau cafetieră 21
Vitamina B6, Piridoxină; Vitamina B7, Biotină 32
CAPITOLUL 3 – ÎMBRĂCĂMINTE, ÎNCĂLȚĂMINTE ȘI PRODUSE DE ÎNGRIJIRE CORPORALĂ 36
Haine care intră în contact cu pielea 37
CAPITOLUL 5 – Analize de sânge 47
Testul Buteyko de pauză a respirației 48
Măiestrie fără efort – Kenny Werner 51
Puterea Voinței – Kelly McGonigal 52
Principiul 80/20 – Richard Koch 52
Energie generativă – Raymond Peat 53
Muncă serioasă – Cal Newport 53
Antrenamentul condamnaților – Paul Wade 54
Din perspectiva statului – James C. Scott 54
Arme, virusuri și oțel – Jared Diamond 55
Pre-suasiune -Robert Cialdini 55
Eroul cu o mie de chipuri – Joseph Campbell 55
Ghergheful limbii – Frederick Bodmer 56
Memoria inteligentă – Joshua Foer 56
EPILOG
STILUL DE VIAȚĂ PROMETABOLISM 57
Stilul de viață antimetabolism 57
Stilul de viață ProMetabolism 57
Evitarea radiației electronice 59
Monitorizarea calității aerului 60
Evitarea luminii albastre seara 61
Sigilarea buzelor pe timpul nopții 62
INTRODUCERE
În anul 2019, când am început să studiez biochimie pentru a înțelege felul în care funcționează organismul, am enunțat câteva idei care apoi urmau să devină cartea „8 Principii Nutriționale ProMetabolism”. În timp ce structuram noțiunile teoretice, mi-am construit o listă cu alimente pe care urma să le introduc în stilul meu alimentar, cu suplimente pe care doream să le încerc și cu schimbări de implementat în stilul de viață, toate având scopul de a-mi crește metabolismul, implicit rezistența la perioade lungi de efort intelectual susținut.
Acea listă a suferit multe modificări pe parcurs și am păstrat toate versiunile ei. De fiecare dată când ajung într-un loc complet nou, poate cu altă climă, poate de pe un alt continent, folosesc lista pentru a găsi rapid tot ce am nevoie. Chiar dacă nu schimb regiunea sau țara, consult periodic lista pentru a face ajustări în funcție de nevoi și de timpul și resursele financiare pe care le am la dispoziție. De fiecare dată când merg la cumpărături, analizez ce am disponibil prin casă, după care folosesc Lista ProMetabolism la magazin pentru a achiziționa produsele de care am nevoie.
În această carte, prezint lista mea de cumpărături, alături de explicații detaliate pentru fiecare alegere. Am oferit linkuri către aproape fiecare produs pe care-l folosesc. Nu expun lista mea pentru a fi copiată produs cu produs. Fiecare om este diferit și în funcție de particularitățile unei anumite zone, resursele vor fi altele. Speranța mea este că după parcurgerea materialelor din cele 4 cărți, lista mea va fi un nou ajutor pentru aplicarea ideilor ProMetabolism în viața de zi cu zi.
Cărți:
8 Principii Nutriționale ProMetabolism
Despre produse și afiliere
Produsele pe care le recomand în versiunea românească a anexei:
- Le folosesc și le dețin în prezent (majoritatea).
- Le-am folosit în trecut.
- Le am pe lista de achiziții.
Produsele pe care le recomand în versiunea britanică sunt fie aceleași, fie variantele similare pe care le-am găsit pe Amazon.co.uk, un retailer asemănător cu Emag în ceea ce privește locul pe care-l ocupă pe piață (1).
Produsele reprezintă alegerile mele în funcție de calitate, preț și rezultate. Nu am niciun fel de afiliere cu producătorii lor pentru a promova un produs specific în detrimentul altuia. Am însă o afiliere cu unele magazine online care comercializează produsele, primind un mic procent din vânzare. Astfel, dacă veți utiliza link-urile din carte, veți contribui în mod indirect la susținerea activității mele de informare despre un trai sănătos.
Comenzi din SUA
În cazul comandării produselor din SUA (Health Natura, iHerb, PureBulk), trebuie plătită vamă atunci când acestea ajung în Marea Britanie. Toate taxele aferente sunt colectate la momentul comenzii și sunt utilizate de compania care face livrarea (FedEx, DHL Express) pentru a trece prin vamă.
În cazul PureBulk, dacă utilizați linkurile de pe această pagină, primiți automat un discount de 10%.
În cazul Health Natura, puteți utiliza un cupon de reducere 20%. Cod: ProMetabolism
Marea Britanie nu permite importul următoarelor două substanțe: Pregnenolonă și DHEA.
CAPITOLUL 1 – ALIMENTE
……….
……….
……….
……….
Fructe uscate
Cea mai apropiată variantă de fructele proaspete sunt cele uscate, din care lipsește doar o parte din apă. Fructele uscate pot fi comandate în cantitate mare și pot fi păstrate pe timp îndelungat, fiind o bună variantă de rezervă. Urmăresc ca acestea să nu conțină sulfiți sau uleiuri vegetale.
Wholefood Earth – Organic Raw Pitted Deglet Noor Dates 3 kg – Amazon
Sucuri de fructe
Anumite fructe sunt mai potrivite pentru a fi consumate sub formă de suc. Folosesc un storcător cu melc pentru a transforma o parte din fructe în suc proaspăt. Storcătorul cu melc presează fructele într-un mod lent, similar masticației, fără a le oxida.
Pentru portocale, folosesc un alt storcător, pentru că este mai potrivit și mai ușor de curățat.
Prin stoarcere, este îndepărtată cea mai mare parte din pesticide, acestea fiind prezente în coajă sau în pulpă[1]. Dacă fructele sunt acide, consumul lor sub formă de suc salvează smalțul dinților.
Storcătoarele sunt voluminoase și grele, așa că nu le pot căra oriunde în bagaj. Când nu le am la dispoziție, prefer sucuri pasteurizate din comerț. Le caut pe cele 100%, care nu conțin conservanți și NU sunt făcute din concentrat.
……….
……….
……….
……….
Separator de smântână
Este un aparat care separă grăsimea din lapte. Prietenii care dețin unul sunt foarte mulțumiți de el și mereu impresionați de cât de multă grăsime este într-un lapte natural, de țară.
……….
……….
Suplimente de colagen sau de glicină
Dacă ajung într-o zonă în care nu am disponibile variante de gelatină sau nu pot să mi le gătesc, pot înlocui gelatina cu suplimente:
Glycine Powder 1Kg | Pure L-Glycine | Vegan Friendly – Amazon
Alimente pentru curățarea intestinelor
……….
……….
Muguri de bambus
O altă variantă de fibre indigeste, ceva mai scumpă în România, dar mai ușor de găsit în Asia, sunt mugurii de bambus. Online pot fi găsite variante mai sănătoase, cu muguri de bambus în suc propriu, plus sare.
Golden Swan Brand Bamboo Shoot Slices 227 g – Amazon
Dulciuri
În această categorie intră alimentele ce conțin zaharuri în concentrație mare, dar relativ puțină nutriție.
Miere
Avantajul mierii este că moleculele de fructoză și de glucoză sunt deja scindate de enzimele albinelor. Astfel, mierea ar putea fi administrată chiar intravenos (nu încercați asta acasă). Organismul nu depune niciun efort digestiv pentru a absorbi nutrienții din miere.
Totuși, mierea este o variantă inferioară fructelor, aceasta conținând doar urme de micronutrienți. Cu cât consumăm mai multă miere, cu atât trebuie să ne gândim la alimente ce pot compensa nevoile nutriționale, ficatul de rumegătoare fiind o bună alegere (detalii în paginile următoare).
Ceva mă atrage inevitabil spre consumul de miere. Este ceva primordial, mierea fiind un aliment de bază al multor triburi de vânători culegători care încă mai există în zilele noastre. Prefer miere neprocesată (crudă), preferabil în stare solidă (deja zaharisită).
Mellona 100% Raw & Natural Creamy Golden Honey, Unheated & Unfiltered, 1KG – Amazon
Recomand experimentarea cu diverse tipuri de miere monofloră, nu doar cu varianta polifloră. Fiecare tip de miere își are particularitățile sale și diverse beneficii.
Mierea de salcâm are un conținut ceva mai mare de fructoză, în comparație cu glucoza (55%/40%), un aspect benefic în metabolism (Principiul 2, pag. 30).
Raw Acacia Honey with Honeycomb 500g – Great Taste Award Winner – Pure & Natural – Amazon
Mierea de tei are un ușor efect sedativ, fiind sugerată în cazul insomniilor sau afecțiunilor sistemului nervos.
Având în vedere că sunt un mare consumator de miere, încerc diverse tipuri de miere care se găsesc mai rar. Nu recomand Manuka. Este mult marketing acolo, iar beneficiile vehiculate sunt specifice mierii în general. Un studiu făcut de doi români arată că mierea românească, de orice tip, comercială, vândută la raft, este un antibiotic mai puternic decât mierea Manuka[2].
……….
……….
Sirop de muguri de brad sau de pin
Căutând o sursă de mangan, am descoperit siropul de arțar. După ce l-am gustat, mi-am dat seama că seamănă mult cu siropul de muguri de brad sau de molid pe care-l făcea mama când eram copil, folosind mugurii adunați de mine în drumul de la școală spre casă. Deși informațiile sunt destul de puține, șansele sunt mari ca siropul să conțină mangan pentru că mugurii conțin mangan. Așa am descoperit o nouă sursă de carbohidrați, cu un conținut util de micronutrienți.
Ficat de rumegătoare / gălbenușuri
Ficatul intră la categoria „suplimente”. Conține cantități considerabile de vitamina B (diverse tipuri), vitamina D, vitamina A, zinc și seleniu. Îl consum fie prăjit în unt sau ulei de cocos, fie sub formă de pateu (40 de Rețete, pag. 21). Consum 100 – 200 de grame pe săptămână. Beau o cafea cu lapte după ce mănânc ficat pentru a limita absorbția fierului (8 Principii, pag. 71).
Celor care nu pot consuma ficat sau nu au la dispoziție carne de calitate, le recomand un supliment de ficat deshidratat provenit de la vaci neozeelandeze hrănite cu iarbă:
Deși au o valoare nutrițională mai redusă în comparație cu ficatul de rumegătoare, gălbenușurile sunt o alternativă demnă de luat în considerare. Dacă am la dispoziție ouă de calitate, de la țară, consum câte două pe zi, gălbenușuri pentru nutriție și albușuri pentru proteină, de obicei gătite în tigaie de cupru, în ulei de cocos. Uneori consum gălbenușuri crude, în lapte cald cu miere (șodou).
Stridii
Un alt aliment tip „supliment” sunt stridiile. Acestea conțin o mare cantitate de zinc și de seleniu. De fiecare dată când am ocazia, consum 6-7 bucăți în stare crudă. Dacă le consum la restaurant, acestea sunt deschise pentru mine, iar bucătarul garantează pentru calitatea lor. Dacă le consum acasă, mă asigur că sunt ferm închise, iar când le deschid, acestea trebuie să miroasă frumos, a mare. Pentru a le consuma este nevoie doar de un cuțit special (restul ustensilelor din kitul de mai jos fiind un bonus).
Spre deosebire de România, în Marea Britanie probabil stridiile se găsesc mai ușor. Sunt chiar pe Amazon, proaspete:
Crown Prince Natural, Whole Oysters, Packed In Water, 8 oz (226 g) – iHerb
În varianta gătită, se pot comanda online conserve cu stridii. Deși acestea sunt de obicei în ulei vegetal, ele pot fi spălate bine și apoi preparate în orice fel sau consumate ca atare, cu sare.
John West Smoked Oysters in Sunflower Oil (85g) – Pack of 6 – Amazon
Varianta sosului de stridii trebuie cântărită cu atenție, deoarece majoritatea sosurilor conțin uleiuri vegetale, conservanți, soia și alte substanțe nocive, iar sosul propriu-zis de stridii acoperă doar o mică parte din volum. Sosurile adevărate de stridii sunt foarte scumpe pentru că este nevoie de multe stridii și multă muncă pentru a le produce. Varianta de mai jos conține 45% sos de stridii, ceea ce este rezonabil:
MegaChef Premium Oyster Sauce 230g – Amazon
Condimente
Ulei de cocos
Îl folosesc la gătit (ficat, ouă) sau în salata de morcovi. Este uleiul cu conținutul cel mai mare de grăsimi saturate (92%) și cel mai mic conținut de grăsimi polinesaturate (2%). Prefer varianta dezodorizată, variantă din care au fost eliminate o serie de componente cu potențial alergen ale nucii de cocos.
Sare grunjoasă
Prefer sare românească, de salină, grunjoasă, fără alte adaosuri. Nu recomand sarea de mare, aceasta fiind cel mai probabil colectată din ape de ocean murdare și radioactive (ex. zona dintre Franța și Anglia). Nu recomand sarea de Himalaya. Conține fier și proprietățile ei sunt mult supraevaluate.
Sărez mâncarea după gust, la un nivel care ar părea excesiv pentru un om obișnuit. Mai ales în timpul iernii, sunt foarte atent să nu rămân „deficient” în sare.
Diamond Crystal Pure & Natural Kosher Salt 1.36kg – Amazon
Pe lângă clorura de sodiu (sare), folosesc clorură de magneziu, aproximativ o jumătate de linguriță pe zi, de obicei pusă în cafeaua cu lapte sau în supe / ciorbe. Multe dintre săruri pot ține în organism locul altor săruri, într-o anumită măsură.
Bicarbonat de sodiu
O altă metodă de a consuma sodiu este prin alcalinul bicarbonat de sodiu. Acesta crește metabolismul, probabil producând mai mult dioxid de carbon în sânge. Un alt fenomen notabil este acela de recuperare a acidității[3]. Stomacul uman este unul dintre cele mai acide în comparație cu stomacurile altor animale. Bicarbonatul de sodiu alcalinizează stomacul, iar ca răspuns, organismul începe procesul de recuperare a acidității, nivelul final de aciditate ajungând să fie chiar mai mare decât cel inițial. Aciditatea stomacală este crucială pentru o digestie optimă și absorbția nutrienților din mâncare.
Recomand produse de bicarbonat de sodiu fără aluminiu. Multe dintre produsele standard, găsite la supermarket, conțin acest periculos metal.
Baking Bicarbonate of Soda – 500g – Aluminium and Gluten free – Amazon
Carne
……….
……….
Cafea
Prefer cafeaua arabica pentru simplul fapt că pot scoate mai multă cafeină din acel sortiment. Cel mai des, îmi fac cafea la filtru, folosind un dripper ceramic, un filtru de hârtie și o cantitate de două lingurițe la o cană de 250 ml. Dacă am la dispoziție o cafetieră electrică, o folosesc. Când am timp, fac cafea a la Ray Peat, despre care am vorbit în cartea „40 de Rețete ProMetabolism” (pag. 114).
Consum cafea de fiecare dată după ce am mâncat ceva și de obicei este cu lapte (în cantități egale) și ceva dulce (zahăr, sirop de brad sau miere).
Când eram în Mexic, au început să-mi placă tipurile de cafea crescute la mare altitudine. Este un mediu propice pentru creșterea arborelui de cafea, ducând la o dezvoltare lentă, respectiv crearea unei arome mai bogate și mai puternice. Cafeaua de altitudine este fructată, florală și acidă.
Altele
În această categorie intră toate alimentele pe care le consum ocazional, de cele mai multe ori fiind servit cu ele. Nu le cumpăr sau le prepar eu.
Cereale
……….
……….
Mălaiul nixtamalizat îl consum în varianta tortilla. Prin procesul de nixtamalizare, proteina și nutrienții din făina de porumb (în special niacina / B3) devin mai ușor disponibili sistemului digestiv. În Mexic, se găsesc tortilla nixtamal pe toate drumurile. În România trebuie să comandăm masa harina și să o preparăm în casă (40 de Rețete, pag. 34). Prefer masa harina nefortificată, conținând doar două ingrediente: mălai și hidroxid de calciu. În varianta standard, produsul vine cu o serie de vitamine și minerale nesolicitate: B1, B2, acid folic, zinc și mai ales fier. Pe Amazon.co.uk există varianta nefortificată:
Maseca Instant Corn Masa Flour, 2kg – Amazon
În cartea „40 De Rețete ProMetabolism” sunt prezente multe variante de mâncăruri pe care eu nu aș avea răbdare să mi le gătesc, dar cu care mi-ar plăcea să fiu servit atunci când merg undeva în vizită.
Legume
……….
……….
Înghețată
Nu agreez în mod deosebit înghețata, dar uneori poate fi o sursă concentrată de calorii (zaharuri și grăsimi). Uneori o pun în cafea. Apreciez înghețata făcută în casă (40 de Rețete, pag. 85). Cea din comerț conține prea mulți aditivi pentru a fi considerată sănătoasă. Totuși, există Haagen Dazs, o înghețată care conține doar lapte, ouă, zahăr și frișcă, în sortimentul „cu vanilie”.
Häagen-Dazs Vanilla Ice Cream, 460ml (Frozen) – Amazon
Ustensile de bucătărie
Călătorind foarte mult, sunt nevoit să mă bazez aproape în totalitate pe ustensilele de bucătărie existente în casa pe care o închiriez. Tot timpul am la mine o răzătoare și un decojitor de morcovi, asta pentru că uneori acestea pot lipsi din noua bucătărie, iar salata de morcovi este importantă. Când sunt acasă, în Brașov sau în București, am la dispoziție mai multe unelte, după cum urmează:
……….
Materiale potrivite pentru vasele de gătit
Oalele care conțin nichel sunt de evitat. Oțelul inoxidabil folosit la vasele moderne de gătit conține nichel în anumite proporții (18/10 semnifică 18% crom, 10% nichel). Cele care sunt marcate 18/0, nu conțin nichel. Este de preferat o oală 18/0, care se strică mai repede și poate fi înlocuită atunci când dă semne de oboseală (pete de rugină, lovituri), decât o oală care conține nichel.
Eu recomand următoarele materiale pe care le consider sigure:
- Sticlă.
Glass Mixing Bowls – Set of 3 | Thick Glass Cooking & Baking Bowls | Oven Bowl | Dishwasher, Microwave & Oven Safe | Dessert Bowls | M&W – Amazon - Email.
LE CREUSET Signature Enamelled Cast Iron Grillit Frying Pan With Helper Handle and Two Pouring Lips, For All Hob Types and Ovens, 26 cm, Satin Black, 201832600 – Amazon - Pyrex.
Pyrex Prepware 3-Piece Glass Mixing Bowl Set – Amazon - Ceramică.
Vumdua French Onion Soup Bowls with Handles, 16 Oz Ceramic Soup Serving Bowl Crocks – Oven Safe Bowls for Chili, Beef Stew, Cereal, Pot Pies, Set of 4 – Amazon - Bambus (coșulețe pentru gătit la aburi).
10 Inch Handmade Bamboo Steamer, 2 Tiers & Lid, Premium Bamboo Steam Basket, Bamboo Healthy Cooking for Vegetables, Dim Sum Dumplings, Buns, Chicken Fish & Meat – Amazon
Oală sub presiune
Folosesc oala sub presiune pentru a găti ciupercile sau părțile gelatinoase de carne. Avantajul este că timpul de gătire este mai scurt și alimentele sunt gătite eficient. Este dificil de găsit o oală sub presiune 18/0. În România am găsit, dar în UK nu. Prefer o oală mare pentru a găti cantități mari, provizii pentru câteva zile sau o săptămână.
Oală sub presiune Berlin, inox, 9 L – Emag
Lagostina Pressure cooker, Metal, Steel, 22 cm – Amazon
Distilator de apă
În România și în Marea Britanie, avem în general apă de o calitate bună la robinet, dar aceasta poate fi infestată de diverse substanțe nocive (clor, fluor, bacterii, virusuri, plastic, plumb, pesticide, erbicide, medicamente, hormoni, metale grele). Utilizând un distilator, reproducem în miniatură ciclul apei în natură. Apa este transformată în aburi, după care este răcită și transformată înapoi în apă. În acest proces se pierd aproape toate substanțele nocive din apă. Rămân doar cele cu un punct de fierbere mai mic decât al apei (foarte puține).
Nu consum apă distilată ca atare. O folosesc la gătit sau la cafea, ceea ce înseamnă că primește mineralele necesare. Apa în natură conține un anumit procentaj de minerale, iar consumul unei mari cantități de apă distilată, fără a fi îmbogățită cu minerale, ar putea duce la „spălarea” electroliților din organism.
Water Distiller, 100% Stainless Steel, New Deluxe 2021 Machine by Make Water Pure – Amazon
Dripper ceramic sau cafetieră
Cafeaua a la Ray Peat presupune încălzirea graduală a apei la care este expusă cafeaua. Părțile mai gustoase și aromate din cafea se dizolvă primele, la temperaturi joase ale apei, urmând ca apa mai fierbinte să ajungă la părțile mai puțin solubile (40 De Rețete, pag. 114). Folosesc un dripper ceramic care poate fi așezat peste aproape orice cană, iar dacă doresc să fiu chiar științific, folosesc un termometru pentru lichide, în timp ce încălzesc apa.
HARIO VDC-01R 1-Piece Ceramic Coffee Dripper, Red – Amazon
Cantități și mese
……….
……….
Alimente pe care le evit
……….
……….
CAPITOLUL 2 – SUPLIMENTE
Înainte de a începe să înșir suplimentele, menționând posibilele lor efecte benefice, țin să reamintesc că niciun supliment nu poate ține locul unei hrane sănătoase. În cartea „8 Principii Nutriționale ProMetabolism”, menționez doar două suplimente. Recomand întâi ajustarea dietei, astfel încât aceasta să conțină alimente proaspete, locale, de o calitate excelentă, ușor de digerat, cu un efect notabil asupra metabolismului, și să excludă alimentele care ne fac să ne simțim rău, chiar dacă în teorie acestea sunt considerate prometabolism.
În principiu, orice mâncare naturală proaspătă este purificată de sistemele acelui organism, în timp ce substanțele izolate produse industrial sunt probabil murdare și contaminate cu diverse impurități. Multe suplimente nu conțin doar impurități, ci și excipienți listați pe ambalaj, iar aceștia pot fi dăunători și inexistenți în mod natural în vreun produs viu. Componentele nedorite pot irita instestinele, producând endotoxine și serotonină, substanțe care apoi pot destabiliza organismul.
Pe de altă parte, trăim într-o lume total diferită de cea în care specia noastră a evoluat. Timpul petrecut în natură, expunerea la soare, socializarea directă, alimentația proaspătă, viața lipsită de stres, toate sunt aspecte ce au scăzut drastic în ultima vreme. În aceste condiții, este posibil să fie nevoie de anumite suplimente pentru a compensa lipsurile. În cazul unor oameni care se recuperează după diverse probleme de sănătate, suplimentele pot ajuta organismul să se reechilibreze și să grăbească mecanismele de refacere.
Cele două extreme ale atitudinii față de suplimente sunt probabil nepotrivite. Nu putem respinge din start absolut orice supliment, pe motiv că nu este natural, dar nici nu putem să luăm suplimente cu pumnul, dimineața, la prânz și seara, indiferent de starea noastră de sănătate, pe motiv că avem nevoie de ele pentru a funcționa la anumiți parametri ceruți de actualul nostru stil de viață.
Ca o regulă generală, recomand cât mai puține suplimente încercate în aceeași perioadă, iar dozele să fie relativ mici, analizând cu atenție efectele declanșate în organism. Ar trebui evitat orice produs care conține multe vitamine, minerale și alte substanțe parcă aruncate aleatoriu, chiar dacă sunt etichetate drept „naturale”.
Calitatea suplimentelor
Cele mai multe dintre produsele la care fac referire în carte nu conțin excipienți periculoși. Excipienții pe care-i accept sunt capsula gelatinoasă, celuloza, făina de orez, ca agent de încărcare, și stearatul de magneziu.
Atunci când nu am la dispoziție suplimente de calitate de vitamine hidrosolubile, dizolv conținutul capsulei într-un pahar cu apă, după care trec lichidul printr-un filtru de cafea. Majoritatea excipienților nu sunt hidrosolubili și rămân în filtru, în timp ce apa cu vitaminele pătrunde prin filtru.
Vitamine aplicate pe piele
Prefer să-mi aplic pe piele cât mai multe vitamine și minerale, avantajul fiind că nu încarc inutil sistemul digestiv cu substanțe posibil iritante. Mai ales în zona buricului, rata de absorbție poate fi chiar mai mare decât cea pe cale orală.
Pe timpul iernii, aplic suplimentele în zona buricului, după care îmi înfășor mijlocul cu o folie de plastic pentru a nu-mi murdări hainele. Atunci când este cald, este mai simplu pentru că sunt mai mereu la bustul gol. Uneori aplic substanțele pe picioare, pe față sau în zona scalpului.
Suplimente zilnice
Prezint în această secțiune suplimentele pe care le iau zilnic, ordonate după importanța lor.
Tiroidă deshidratată
……….
……….
Vitamina E, Tocoferol
200 mg / zi, aplicată pe piele.
Vitamina E este o vitamină liposolubilă ce protejează celulele, prevenind oxidarea spontană a grăsimilor polinesaturate. Cum timp de 7 ani dieta mea a conținut foarte multe grăsimi polinesaturate, consider precaut să suplimentez cu vitamina E pe piele. Vitamina E nu este doar un antioxidant. Vitamina E poate modula sistemul imunitar, poate suprima inflamația locală și cronică, poate reduce coagularea și formarea cheagurilor de sânge, poate îmbunătăți activitatea celulei și șansele ei de supraviețuire[4]. Recomand tocoferoli micști într-o concentrație cât mai mare. Din păcate, nu am găsit acest tip de produs în Europa.
A.C. Grace Company, Unique E, 30 Softgels – iHerb
Vitamina D
10000 UI / zi, aplicată pe piele.
Vitamina D este celălalt supliment recomandat în „8 Principii Nutriționale ProMetabolism”. Chiar dacă încerc să petrec cât mai mult timp afară, la soare, și încerc să fentez iarna, migrând în țări calde, consider că este important să continui suplimentarea cu vitamina D, astfel încât să-mi mențin nivelul 25-OH-D la o cifră de peste 40 ng/ml. Actualmente, nivelul meu este de 53 ng/ml.
Fără vitamina D, sistemul imunitar specific nu poate funcționa[5] [6]. Vitamina D menține PTH (parathormonul intact) la un nivel redus. Un nivel crescut de PTH este asociat cu inflamația sistemică[7] și duce la creșterea calciului liber în adipocite[8] (celulele țesutului adipos), iar calciul acționează într-un mod similar insulinei, împiedicând lipoliza, ducând la creșterea în greutate.
Folosesc următorul produs disponibil în România. Conține vitamina D în ulei de măsline, în formă lichidă, cu picurător.
Vitamina D3 Uleioasa 30ml Favisan – Vegis
Pe Amazon.co.uk, produsele similare conțin și ulei MCT pe lângă ulei de măsline. Pentru unii, uleiul MCT poate pune probleme digestive. Eu n-am observat astfel de dificultăți.
Nature’s Answer, Vitamin D-3 Drops, 100 mcg (4,000 IU), 0.5 fl oz (15 ml) – iHerb
Vitamina K2, varianta MK4
3 mg / zi, MK4.
Am afirmat că pe o dietă sănătoasă și variată, sunt șanse mici să apară o deficiență de vitamină K2. Totuși, după anii mei de veganism și alergare, am avut o bănuială că sunt deficient, având în vedere simptomele: sângerarea gingiilor și probleme cu articulațiile. Cum vitamina K2 nu are efecte adverse documentate, am decis să o încerc sub formă de supliment.
Cele mai multe suplimente de pe piață sunt în forma MK7, doar că eu mi-am dorit să experimentez cu varianta MK4. Este acea substanță pe care dentistul și antropologul Weston A. Price a denumit-o „Activator X”, substanța care stă în spatele danturilor sănătoase ale vânător-culegătorilor și care se găsește mai greu pe dieta standard. MK4 este varianta activă, pe care organismul o poate utiliza fără alte modificări.
Într-un studiu japonez, câteva femei gravide au fost hrănite cu o dietă normală, iar altele cu o dietă normală plus Natto (aliment fermentat din soia, foarte bogat în MK7). S-a observat că femeile aveau în placentă toate tipurile de vitamina K, dar cordonul lor ombilical conținea doar vitamina K1 și MK4. Placenta a acționat ca un filtru, lăsând să ajungă la fetus doar variantele utile. Se spune despre MK7 că rezistă mai mult timp în circulație, dar se poate argumenta că rezistă pentru că organismul nu are la ce să o utilizeze sau o poate procesa mai greu.
Vitamina K2 (MK4) de la Thorne a fost un supliment important pentru mine timp de câteva luni. Am încercat doze mai mari, de până la 30-40mg (apropiate de studiile inițiale pe femei japoneze cu osteoporoză), dar acum sunt în varianta de menținere: 3mg. Atunci când am început suplimentarea, a devenit evident că organismul a început un amplu proces de refacere în zonele în care aveam probleme mai vechi cu articulațiile.
Vitamina MK4 are un efect antiviral și anticancer. Este importantă în funcționarea optimă a ficatului și are un efect androgen.
True K2 Mk4 1 mg per drop 1 ounce – Health Natura
Thorne Research, Vitamin K2, 1 fl oz (30 ml) – iHerb
Varianta MK4 este foarte scumpă. Cei care nu doresc să investească atât de mult pot încerca varianta MK7. Sunt destule studii care arată că este eficientă, doar că procesul este mai lent: 3 ani și 180 mcg pe zi[9].
Vitamina B3, Niacinamidă
25-50 mg / zi.
Vitamina B3 este importantă în ciclul energetic celular, are un efect antiviral și inhibă eliberarea acizilor grași în sânge. Consider utilă o doză zilnică relativ mică, pe care de obicei o pun în cafea, cafeaua fiind oricum o sursă de niacinamidă. Dacă sunt într-o situație stresantă, călătoresc sau mă încearcă o răceală, pot mări doza la 500 mg sau chiar 1000 mg pe zi.
Swanson Niacinamide 250mg, 250 Capsules – Amazon
Now Foods, Niacinamide, 500 mg, 100 Veg Capsules – iHerb
Niacinamide 50 grams (1.76 oz) – Health Natura
În afară de doza pentru uz intern, mai folosesc niacinamidă într-un toner pentru față, făcut în casă, despre care vor apărea informații în cartea cu produse de îngrijire corporală. Atenție, mă refer aici la o variantă specifică de vitamina B3 (niacinamidă) și nu recomand niacină.
Magneziu
300-500 mg / zi, din diverse surse.
Am menționat deja clorura de magneziu la alimente (secțiunea sare). Magneziul a fost un supliment crucial pentru mine în primele luni de prometabolism, atunci când am simțit efecte extrem de benefice în urma suplimentării cu orice variantă de magneziu. Ulterior, efectul nu a mai fost atât de pregnant și am diminuat treptat doza.
Într-o stare de hipotiroidie, celulele nu pot absorbi suficient magneziu și atunci apar efectele clasice de deficiență: oboseală, slăbiciune sau rigiditate. Creșterea metabolismului va duce la utilizarea mai eficientă a cantității de magneziu prezentă în alimente, dar chiar în această situație, suplimentarea cu magneziu ar putea avea efecte benefice.
Variante pe care le-am încercat:
ANA MARIA LAJUSTICIA Magnesium Carbonate 75 Comp, 130 g – Amazon
Magnesium Carbonate – PureBulk
Uneori suplimentez magneziu prin piele. Amestecând în părți egale clorura de magneziu cu apa (preferabil distilată), obțin uleiul de magneziu. Folosind un spray, îl aplic pe piele, după care care masez. O altă variantă este aceea de a pune clorură de magneziu în apa de baie.
Suplimente ocazionale
Folosesc următoarele suplimente atunci când am nevoie într-un anumit context.
Vitamina B1, Tiamină
100-500mg, ocazional.
Prima dată când am folosit B1, efectul asupra creierului a fost evident. Parcă îmi crescuse brusc IQ-ul cu vreo 20 de puncte. După o perioadă mai lungă de stil de viață prometabolism și suplimentare ocazională cu B1, efectul nu mai era atât de clar. Interpretez că o anumită disfuncție în metabolismul B1 fusese corectată. Situația pare să fie similară în privința altor vitamine din complexul B (exceptând B12). Acestea pot fi folosite o perioadă într-o doză suprafiziologică, după care efectul lor nu mai este atât de pregnant.
Vitamina B1 este importantă în metabolismul glucozei și este o vitamină care poate fi insuficientă pe dieta standard. O deficiență mare poate duce la psihoză și halucinații, iar o deficiență mai mică poate duce la pierderea memoriei pe termen scurt. Dacă nu-ți mai găsești cuvintele sau te duci într-o cameră și nu mai știi pentru ce te-ai dus, este posibil să remediezi situația printr-o suplimentare cu B1.
G&G Vitamins Vitamin B1 500mg – Thiamine HCl – 90 Vegan Capsules – Amazon
Nature’s Way, Vitamin B-1, 100 mg, 100 Capsules – iHerb
Vitamina B2, Riboflavină
50 mg, ocazional.
B2 acționează ca un antagonist al endotoxinelor, deci îl folosesc pentru a limita efectele nocive ale unei flore dezvoltate prea mult în anumite circumstanțe. Vitamina B2 reduce lipofuscina și are un efect antiîmbătrânire[10]. Îl folosesc ocazional, în momente de stres, oboseală, călătorii sau când mă simt expus la diverși agenți patogeni.
Bio-Innovations Vitamin B2-400 Riboflavin 400 mg (120 Vegetable Capsules) – Amazon
Nature’s Way, Riboflavin, Vitamin B2, 100 mg, 100 Capsules – iHerb
Riboflavin 5 Phosphate – PureBulk
Vitamina C
Având în vedere că:
- oamenii sunt printre singurele mamifere care nu-și produc singure vitamina C.
- toate animalele studiate produc sau consumă din alimente cantități între 3000 și 13000 mg de vitamina C, cifre ajustate relativ la greutatea unui om.
- s-a estimat că oamenii ar produce între 2000 și 4000 mg de vitamina C, dacă ar avea posibilitatea, și 15000 mg în condiții de stres.
Consider că este oportun să suplimentez cu vitamina C și să nu mă bazez pe recomandările standard care propun cifra de 90 mg ca fiind suficientă pentru sănătate. Când am la dispoziție cantități îndestulătoare de fructe proaspete, nu simt nevoia, dar atunci când acestea lipsesc, suplimentarea cu vitamina C devine importantă.
Din păcate, cele mai multe suplimente de vitamina C prezente azi pe piață sunt ieftine, de calitate proastă și contaminate cu diverse metale grele, fiind o variantă sintetică de acid ascorbic, produs industrial din amidon de porumb și acid sulfuric. După multe căutări, am găsit o variantă produsă ca pe vremurile când Linus Pauling demonstra efectele benefice ale unor doze mari. Varianta de la Doctor’s Best nu conține aproape deloc metale grele[11].
Doctor’s Best, Pure Vitamin C Powder with Q-C, 8.8 oz (250 g) – iHerb
O altă variantă utilă este vitamina C tamponată, care poate fi folosită ca o sare în mâncare.
Buffered Vitamin C (Quali-C Sodium Ascorbate) 250g – Amazon
Pregnenolonă
Organismul folosește colesterol pentru a produce pregnenolonă, materia primă din care sunt formați toți hormonii. Cum ani de zile am avut un colesterol scăzut și încă mă mai lupt cu această situație, am decis că ar fi prudent să suplimentez cu pregnenolonă. Nu este un supliment de încercat pe perioade lungi. O cură de o lună, maxim două (50 mg zilnic), este suficientă, după care este nevoie de o pauză. Corpul unui om tânăr și sănătos produce o cantitate de 30-50 mg de pregnenolonă.
30-50 mg / zi, timp de o lună.
Pregnenolone 50 MG 60 Vegan Capsules (068) – Amazon
MRM, Pregnenolone, 50 mg, 60 Vegan Capsules – iHerb
Aspirină
250-750 mg ocazional
Acidul acetilsalicilic este o substanță cu efect antiinflamator și antiviral, fiind una dintre cele mai testate din istorie. Este un decuplator de mitocondrii și protejează celulele de toxine. Similar vitaminei E și niacinamidei, împiedică pătrunderea acizilor grași liberi în circulație. Aspirina diminuează rezervele de vitamina K2.
Este prudent să compensăm cu 1 mg de MK4 pentru fiecare 500 mg de aspirină. Aspirinele clasice din comerț conțin foarte mulți excipienți. Recomand trecerea acestora printr-un filtru de hârtie sau achiziționarea unui supliment de calitate, în formă de pudră.
Aspirin Powder USP 60g – Health Natura
Ciproheptadină
Este un antihistaminic de primă generație. Rolul său este acela de a proteja organismul de endotoxine și serotonină. Stimulează sistemul imunitar și suprimă producția de cortizol și prolactină. Eu folosesc 0,5mg, care înseamnă o optime dintr-o pastilă obișnuită. O adaug în salata de morcovi sau în mâncarea de ciuperci.
În Marea Britanie, produsul care conține ciproheptadină se numește Periactin. Nu-mi este foarte clar dacă este nevoie de rețetă pentru achiziționarea din farmacii.
Albastru de metil
Este un medicament antiviral parcă uitat în negura timpului. Are potențial chiar împotriva Sars-CoV-2[12]. Albastrul de metil acționează în favoarea metabolismului, ridicând nivelul T4, scăzând TSH-ul și prolactina, fiind un antagonist al estrogenului[13].
0,5-1mg, ocazional
MitoLab – 30ml Methylene Blue Solution – USP Grade – Amazon
Simply Methylene Blue 400mcg Ready to Use Solution 1oz – Health Natura
Suplimente experimentale
Menționez în această secțiune câteva suplimente pe care le-am încercat sau le încerc, dar pentru care încă nu am rezultate concrete.
Vitamina A, Retinol
Prin vitamina A, mă refer la retinol, iar varianta de suplimentare este palmitatul de retinol. Nu recomand suplimentarea cu această vitamină pe cale orală, ci doar aplicată pe piele. Cu cât crește mai mult metabolismul, cu atât doza poate fi mai mare. Dacă metabolismul este lent, vitamina A îl va încetini și mai mult, acționând în organism ca o grăsime polinesaturată. Folosesc ocazional 50000 UI (pe piele).
Biocare Vitasorb A 15ml (Pack of 2) – Amazon
Seeking Health, Vitamin A Drops, 1,500 mcg RAE/Drop, 1 fl oz (30 ml) – iHerb
Simply A 15,000 i.u. 1oz – Health Natura
Vitamina B6, Piridoxină; Vitamina B7, Biotină
Teoria mea este că vitaminele din complexul B sunt „rotițe” în metabolismul celular, iar dacă acestea sunt într-o cantitate insuficientă în alimentație, organismul adaptează cumva alte variante de funcționare. O suplimentare cu o doză suprafiziologică poate rupe acest obicei de adaptare, astfel încât organismul să reînceapă să folosească vitamina respectivă. Este motivul pentru care o tură de suplimentare cu un tip de vitamină B corectează o deficiență după ceva timp, deși vitaminele B sunt hidrosolubile, respectiv orice supradoză dispare în 2-3 zile.
Vitamina B6 are un efect antistres, antiadrenalină și antiglucocorticoid. Am încercat doze foarte mici, de 10 mg. Vitamina B7 ajută la scăderea nivelului TSH și la creșterea T4. Este importantă pentru sănătatea unghiilor și a părului. Am încercat doze relativ mari, de 5000mcg.
Pyridoxal 5 Phosphate – PureBulk
MRM, Biotin, 60 Vegan Capsules – iHerb
Progesteron
Progesteronul este hormonul adaptării și al rezistenței la stres. Nu este doar un hormon feminin, așa cum este deseori etichetat. Progesteronul acționează ca un antagonist al estrogenului, deci ar fi util în orice situație în care ficatul este suprasolicitat și nu mai poate detoxifia estrogenul în exces. Am încercat doze de 10-15 mg, iar efectul asupra mea este destul de subtil, dar aș putea spune că mă face mai calm și focalizat.
Simply Progesterone 1.08 oz – Health Natura
Zinc
Deși prefer ca metalele să vină aproape în totalitate din alimente, am dorit să experimentez cu un supliment de zinc pentru că am rar la dispoziție stridii proaspete, iar zincul este un mineral crucial în funcționarea metabolismului și a sistemului imunitar. Suplimentele de zinc sunt problematice, dar am observat că dacă le iau după o masă serioasă, nu mă confrunt cu un disconfort gastric. Varianta pe care am încercat-o este picolinatul de zinc.
Metabolic Maintenance, Zinc Picolinate 30 mg, 100 Capsules – Amazon
Now Foods, Zinc Picolinate, 50 mg, 120 Veg Capsules – iHerb
Alte variante pe care doresc să le încerc sunt:
Swanson, Zinc Gluconate, 50 mg, 250 Capsules – iHerb
Priority One Vitamins – Zinc Orotate 100 Caps – Amazon
Antibiotice
……….
……….
Cărbune activ granulat
În urma unui tratament cu antibiotice, rămân în intestine o serie de mizerii, iar cărbunele activ poate ajuta la curățarea lor. Cărbunele activ absoarbe toxinele, probabil și o parte din serotonină. Păstrarea intestinelor curate poate duce la prelungirea vieții, așa cum arată un studiu pe șobolani, în care aceștia au primit o cantitate mare de cărbune activ (220 de grame, relativ la greutatea unui om adult), timp de 10 zile pe lună. Viața lor a fost prelungită cu 45%[14]!
Exceptând oamenii, maimutele colobus sunt singurele primate care au fost observate consumând cărbune. Datorită acestei adaptări, populația colobus din jurul așezărilor omenești din Tanzania a fost capabilă să se înmulțească într-o rată mai mare în comparație cu populațiile sălbatice, exploatând resurse de hrană altfel prea toxice pentru a fi consumate în cantitate mare. Cărbunele activ absoarbe componentele toxice ale acestor plante, în special compușii fenolici[15].
Obiecția mea împotriva folosirii produselor comerciale de cărbune activ este forma de pudră a acestora. Cărbunele activ sub formă de pudră poate produce efecte secundare, cum ar fi depozite de cărbune în limfă, constipație, diaree, amețeală, greață, dureri de cap sau senzații de stomac prea plin. Poate că ar fi mai potrivit să folosim cărbune activ granulat, doar că acesta se găsește în varianta pentru dezinfectarea apei și nu știu dacă este oportun să-l utilizăm intern. Health Natura este singurul magazin la care am găsit cărbune activ granulat, grad farmaceutic.
Activated Charcoal 1lb (granular) – Health Natura
Ar mai fi posibilitatea de a ne produce singuri cărbune activ, arzând lemn și combinând cărbunele cu clorură de calciu. Râșnind bucățile mai mari, obținem o pudră mai puțin fină decât cea din comerț.
Este posibil ca amestecarea pudrei de cărbune activ cu ulei de cocos, înainte ca aceasta să fie adăugată în diverse mâncăruri, să diminueze o parte din efectele negative descrise mai sus.
Activated Charcoal Powder Natural Food Grade Premium Quality Free P&P UK 50g-1.9kg (50g) – Amazon
Solaray, Activated Coconut Charcoal Powder, 500 mg, 5.3 oz (150 g) – iHerb
CAPITOLUL 3 – ÎMBRĂCĂMINTE, ÎNCĂLȚĂMINTE ȘI PRODUSE DE ÎNGRIJIRE CORPORALĂ
După cum am menționat în capitolul anterior, multe suplimente pot fi aplicate cu succes pe piele, o anumită parte din substanța activă ajungând în circulație, având efecte directe asupra funcționării organismului. Orice substanță care ajunge pe piele are potențialul de a ajunge în interiorul corpului. Firește, pielea este mai selectivă decât intestinul în privința trierii substanțelor cărora li se permite accesul, dar ar trebui să ne preocupe și să analizăm treptat obiectele și substanțele cu care pielea noastră intră zilnic în contact.
Îmbrăcăminte
După cercetarea făcută pentru cartea „Iarna Nu-i Ca Vara” și aflându-mă într-un proces continuu de simplificare, am decis să fac o reconfigurare a garderobei, aruncând aproape toate hainele ce conțin substanțe nocive și păstrându-le pe cele cu materiale sănătoase.
.……….
……….
……….
Detergent de rufe
Detergenții convenționali de rufe conțin xenoestrogeni și diferite alte toxine ce rămân în haine, după care pot fi absorbite în piele. Alegerea tipului de detergent este un compromis. Dacă detergentul este prea puternic și comercial, conține prea multe substanțe nocive. În cazul celor naturale, puterea de spălare poate fi îmbunătățită adăugând 1-3 linguri de percarbonat de sodiu în compartimentul de detergent al mașinii de spălat. Dacă hainele miros foarte urât, se poate adăuga o cantitate de 100 de ml de oțet în spațiul cu hainele din mașina de spălat.
Eu am folosit Terra Wash, un înlocuitor de detergent pe bază de magneziu. Este de 10 ori mai eficient decât un detergent obișnuit pentru îndepărtarea mirosurilor, nu conține substanțe toxice, chimice sau sintetice, este delicat cu țesuturile și este de calitate, fiind fabricat în Japonia. Pare scump, dar de fapt economisești bani pentru că rezistă la 365 de spălări.
Terra Wash+Mg【eco wash bag with Magnesium Reusable for 365 washes made in Japan – Amazon
Detergentul ales trebuie să fie pe bază de surfactanți naturali, iar parfumul să vină din uleiuri esențiale pentru că acestea sunt ușor volatile, dispărând până când hainele ajung în contact cu pielea.
Încălțăminte
În 2012, când am început să alerg, am devenit interesat de o încălțăminte cât mai naturală, ce avea rolul de a-mi pune automat corpul în poziția corectă. Prima descoperire a fost „talpa plată”, respectiv încălțările care nu au tălpi mai groase în zona călcâiului comparativ cu zona din față.
O altă caracteristică importantă a încălțărilor este lățimea suficientă a părții din față, astfel încât degetele să-mi stea relaxate și nu strânse. Foarte multe încălțări, în special cele sportive, se îngustează în zona din față.
Altra este o companie care produce exclusiv încălțări zero drop cu spațiu suficient în compartimentul degetelor. Am de la ei următoarele încălțări:
Sandale Tarahumara
Sunt sandale rudimentare pe care mi le produc singur. Au fost promovate de Christopher McDougall în cartea „Născut pentru a alerga”. Sunt excelente pentru mers pe munte pe vreme uscată și sunt cea mai apropiată variantă de mersul natural în picioarele goale.
Cum să faci Sandale Tarahumara – Youtube
Îngrijire corporală
Când eram mic, pe vremea comunismului, eram obișnuiți să ne spălăm o dată pe săptămână, duminica, când dădeau apă caldă, folosind săpunul clasic cu grăsimi saponificate. După revoluție, am ajuns la duș zilnic, folosind șampoane și săpunuri lichide comerciale cu cine știe ce substanțe în componență. Acum sunt într-un proces de reducere a frecvenței dușurilor, spălându-mă doar când e nevoie și folosind săpunuri cât mai simple.
Ocazional folosesc un săpun cu sulf, sulful având un efect antiinflamator, astringent și detoxifiant, în același timp fiind un agent dezinfectant.
De fiecare dată când fac duș, folosesc mănuși exfoliante pentru a îndepărta celulele moarte de pe suprafața pielii.
CAPITOLUL 4 – APARATURĂ
Prezint în acest capitol câteva dispozitive pe care le folosesc și care au legătură cu îmbunătățirea funcționării organismului.
Instrumente de măsură
Aprecierea subiectivă a felului în care ne simțim este relevantă pe termen scurt. Firește, ne dorim să fim binedispuși, să avem energie, să ne putem concentra și să nu ne supere diverse dureri în corp, însă pentru a avea o imagine a progresului pe termen lung, avem nevoie de instrumente de măsură. Cu ajutorul lor, putem înțelege mai bine ce se întâmplă la nivelul organismului. Iată-le pe cele pe care le folosesc eu.
Termometru
Temperatura corporală este un parametru important pentru evaluarea metabolismului, mai ales atunci când afară este mai răcoare. Pe timpul verii, chiar un organism în stare de hipotiroidie poate menține cu ușurință o temperatură de aproximativ 36.5°C.
Termometrele obișnuite în ziua de azi sunt cele digitale. Acestea pot deveni inexacte atunci când sunt scăpate pe jos sau când bateria este pe terminate, fără a semnaliza că nu mai au acuratețe.
Eu folosesc un termometru clasic, cu mercur, achiziționat din Mexic. Termometrele cu mercur au o fidelitate mai mare decât cele digitale, dar trebuie ținute timp de 10 minute pentru a obține un rezultat corect. Termometrele cu mercur pot fi nocive, mai ales dacă sunt utilizate sub limbă, iar dacă se sparg, mercurul se poate transforma într-un abur invizibil, inodor și toxic.
Recomand termometrul cu metal lichid (galinstan). Acuratețea acestuia este superioară termometrului cu mercur, iar rezultatul este gata în două minute. Galinstanul este considerabil mai puțin toxic decât mercurul.
Geratherm Mercury Free Oral Glass Thermometer – Amazon
Pulsoximetru
Pulsul este un alt parametru ce poate oferi informații despre starea metabolismului, iar ritmul cardiac este mai puțin afectat de temperatura mediului. Pulsul poate fi diferit de la un individ la altul, în funcție de calitatea mușchiului inimii și a eficienței transportului sanguin. În cazul oamenilor obișnuiți, s-a observat că un puls de 85 este specific oamenilor inteligenți, în timp ce 70 este caracteristic unor oameni cu metabolismul scăzut.
În cazul meu, după ani de zile de alergare de anduranță, în care pulsul în staționare îmi era de 40, nu se aplică cifrele unui om obișnuit. Actualmente, am un ritm cardiac de 60-65 de bătăi pe minut, iar dacă apelez la trucuri pentru a-mi crește metabolismul, pulsul îmi ajunge la 70-75.
Saturația oxigenului este un parametru ușor de măsurat acasă. Eu urmăresc o valoare cât mai scăzută a saturației, ceea ce arată o utilizare adecvată a oxigenului la nivelul țesuturilor. Am explicat într-un articol despre efectul Bohr și modul în care oxigenul este descărcat de pe hemoglobină[16]. La nivelul mării, cifra obișnuită pe care o văd este 98, iar atunci când metabolismul îmi funcționează la cote ridicate, cifra este 95. La o altitudine de 2200 de metri, în Mexic, cifra obișnuită era 94, iar în momentele bune, ajungea la 90.
Un aparat simplu și ieftin care măsoară pulsul și saturația oxigenului este pulsoximetrul.
Ceas Garmin
Pe vremea când alergam foloseam ceasuri inteligente Garmin și de atunci am rămas cu unul dintre ele. Chiar dacă acum nu mai alerg, ceasul este folositor. Cu ajutorul său pot avea o idee despre pulsul meu pe parcursul zilei, despre numărul de pași pe care-i fac pe zi (am în obiectiv 7000 de pași), despre durata somnului sau a calității sale, având posibilitatea de a analiza medii săptămânale sau lunare.
Ceasurile mai noi sunt mult mai deștepte. Garmin Fenix 6X are posibilitatea de a măsura SPO2, de a utiliza hărți pentru a oferi indicații pe traseu, de a stoca muzică și chiar de a contacta anumite persoane, în caz că detectează că a avut loc un accident.
Pentru cei care nu au nevoie de date în timp real și nu doresc să poarte un ceas, au apărut inele inteligente. Sunt inele care măsoară pulsul și calitatea somnului, iar datele pot fi descărcate pe telefon și analizate. Când va apărea un model care măsoară și saturația oxigenului, voi analiza posibilitatea de a-mi achiziționa unul[17]. Sunt curios cum variază saturația oxigenului în timpul somnului.
Șah
.……….
……….
Glucometru
Am achiziționat un glucometru atunci când eram vegan și consumam foarte multe fructe, doar pentru a arăta că nu am o problemă cu metabolismul zaharurilor. Cu ajutorul acestui dispozitiv, am descoperit că eram într-o continuă stare de hipoglicemie, dar asta este altă poveste.
Glucometrul este util pentru cei care se confruntă cu o stare de rezistență la insulină, prediabet sau diabet. În literatura de specialitate, diabetul nu este vindecabil, ci doar gestionabil. În ProMetabolism, obiectivul este acela de a facilita transportul zaharurilor din sistemul digestiv la celule. O serie de schimbări în modul de viață și câteva suplimente pot ajuta la metabolizarea zaharurilor. Oricine își poate dezvolta un experiment personal, folosind glucometrul pentru a măsura rapiditatea cu care glicemia scade după o masă.
Tensiometru
Tensiunea ridicată este un semnal că avem de-a face cu un eșec energetic la nivelul organismului. Este o adaptare care ajută la conservarea și restabilirea producției energetice. Mecanismele, respectiv cauzele, ce duc la creșterea tensiunii pot fi multiple. Eu cred că imposibilitatea organismului de a-și controla fluidele arată o problemă majoră la nivelul metabolismului.
Hipertensiunea este numită boala tăcută din umbră. Foarte mulți oameni nu au simptome și nici nu știu că au o problemă. Ar putea să treacă ani sau zeci de ani, până când semnele clare încep să apară (dureri de cap, probleme de respirație, sângerări nazale sau amețeli). Când simptomele apar, ar putea fi prea târziu, în sensul că multe organe ar putea să fi fost deja afectate. Verificarea periodică a tensiunii ar putea preveni o asemenea situație.
OMRON M2 Upper Arm Blood Pressure Monitor – Amazon
Lumină
În cartea „Iarna Nu-i Ca Vara” am scris despre importanța luminii, aceasta fiind biochimic activă. Este motivul pentru care în trolerul meu și-au făcut loc două becuri și o lampă pe care le transport indiferent unde călătoresc.
Bec incandescent
Majoritatea caselor pe care le închiriez au becuri led, economice. Nu suport lumina rece a acestor becuri. Mă face să mă simt ca la spital sau ca într-o utopie sinistră SF. Înlocuiesc becul care stă deasupra locului în care lucrez cu un bec incandescent (100W).
Becul incandescent este o sursă de căldură. Acesta transformă doar 8% din energie în lumină, restul fiind căldură. Este potrivit pentru anotimpurile mai reci. Se aprinde rapid și lumina sa este foarte plăcută, axată pe galben și roșu.
St@llion Clear Classic A GLS Light Bulbs, Bayonet Cap, Incandescent Lamps, 60W 10 Pack – Amazon
Bec cu infraroșu
Lumina roșie pătrunde adânc în organism și stimulează metabolismul (producția celulară de ATP), implicit regenerarea și refacerea țesuturilor. Folosesc un bec roșu de 250W și o lampă care poate fi agățată în diverse poziții pentru a-mi lumina anumite părți ale corpului. De obicei folosesc lumina de la o distanță de 50-70 cm și expuneri de câteva zeci de minute.
Titan Incubators Poultry Heat Lamp and 175W Bulb Hi/Low Switch Puppy/Kennel – Amazon
Terapia cu lumină roșie a devenit populară în ultimul timp și există aparatură specializată pentru cei ce doresc să investească.
O lampă pe care o poți mânui și apropia de locul din corp în care dorești efectul de regenerare:
Prorelax Intensive Massage with Red Light Heat 95135 – Amazon
Panourile cu lumină roșie sunt moduri prin care te poți expune ca la solar. Eu nu am loc în troler, că m-aș gândi să-l iau.
Derma Red P600: Red & Near-Infrared Light Therapy Device 1000w 660nm & 850nm – Amazon
Calculator
Cum munca mea presupune mult timp petrecut la calculator, am făcut câteva ajustări pentru ca această activitate nenaturală să aibă un impact negativ mai mic asupra sănătății.
Suport Laptop
Denumirea laptopului (lap = poală, top = deasupra) arată modul în care a fost proiectat pentru a fi folosit. Această poziție în care laptopul stă în poală te obligă să ții capul aplecat, ca la telefon. Câteva ore petrecute pe zi în această situație vor duce la probleme permanente cu postura, urmate de dezechilibre în tot organismul. Nici ținerea laptopului pe birou nu rezolvă situația, capul fiind tot aplecat, asta dacă nu apleci tot corpul, de la mijloc, o poziție greu de ținut pe timp îndelungat, dar pe care am remarcat-o la unii șahiști.
Pentru a remedia problema, am achiziționat un suport care să-mi țină laptopul mai sus, la nivelul ochilor, astfel încât să-mi pot menține postura atunci când lucrez. Lesne de înțeles, în acest caz este nevoie de o tastatură și un mouse.
Mouse vertical
Un mouse obișnuit îți pune mâna într-o poziție nenaturală în care antebrațul este „răsucit”. Atunci când folosesc un mouse ergonomic, poziția mâinii este relaxată și încheietura se mișcă într-un plan mai lejer, similar celui în care batem la ușă.
Anker® Ergonomic Optical USB Wired Vertical Mouse 1000 / 1600 DPI, 5 Buttons – Amazon
Tastatură mecanică
Fără o legătură directă cu optimizarea, apreciez tastaturile mecanice. Acestea fac un țăcănit similar mașinilor de scris. Pe vremuri mă deranja acest țăcănit, dar acum mă relaxează. Îmi dă sentimentul că sunt un scriitor din secolul trecut.
Ce nu-mi place la tastatura actuală este modul în care-mi poziționează încheieturile, apărând un disconfort pe toate axele. Mă gândesc ca pe viitor să schimb tastatura cu una ergonomică, în care mâinile stau într-o poziție naturală. Am mai avut o astfel de tastatură de la Microsoft și m-a ținut vreo 15 ani. Nici măcar acum nu s-a stricat, dar este efectiv mizerabilă, imposibil de curățat și mi-e silă să pun mâna pe ea.
Recomand tuturor să investească timp pentru a învăța cum să tasteze cu 10 degete și fără să se uite la tastatură. Eu am învățat asta încă din 1996 și, deși pare foarte greu la început, în câteva zile deja eram capabil să folosesc toate degetele. Avantajul este că nu trebuie să mă uit la tastatură, și nici măcar la ecran, atunci când scriu texte. Pot să mă uit pe geam, în depărtare, în timp ce degetele-mi preiau gândurile. Este odihnitor pentru ochi să se relaxeze periodic, privind pierdut în depărtare, oprind perioada de focalizare pe un punct apropiat (ecranul calculatorului).
Microsoft Ergonomic Keyboard – Amazon
E-ink reader ca monitor
Din dorința de a diminua timpul în care-mi expun ochii la lumina monitorului, am făcut următoarele ajustări:
- Aplicație care reduce lumina albastră a monitorului (f.lux). Lumina albastră este cea nocivă pentru cornee.
- Tabletă E-ink pe post de monitor. Dispozitivele E-ink au fost concepute pentru a citi cărți electronice. Acestea generează texte cu negru pe un fond alb, iar pentru a le citi ai nevoie de lumină naturală. Este o experiență similară citirii unei cărți clasice. Eu am extins conceptul și folosesc un dispozitiv E-ink pe post de monitor. Este un pic lent, dar pentru simpla editare a textelor, treaba mea principală la calculator, este potrivit.
BOOX Max3 13.3″ E-ink Tablet Android 9.0 64GB OTG BT Wi-Fi Stylus – Amazon
CAPITOLUL 5 – Analize de sânge
.………
……….
……….
CAPITOLUL 6 – Cărți
Cărțile sunt o parte importantă din viața mea și m-am gândit că acestea ar trebui să aibă un capitol aparte, doar că majoritatea cărților pe care le citesc sunt tehnice, le folosesc pentru dobândirea unor competențe noi și îmbunătățirea celor vechi. Nu au o legătură directă cu subiectul materialului de față și nici cu interesul publicului larg. Cărți de ficțiune citesc rar. Doar aproximativ 3% din cărți sunt de acest tip, iar acestea sunt și ele focalizate pe un anumit subiect, tot… tehnic. Autorul folosește o poveste pentru a transmite anumite informații într-un mod mai antrenant.
Am ales câteva cărți care probabil pot fi de ajutor oricui în scopul îmbunătățirii calității vieții. Ordinea este aleatoare.
Măiestrie fără efort – Kenny Werner
Titlu în engleză: „Effortless Mastery”.
Este o carte scrisă de un muzician pentru muzicieni, însă o prezint aici pentru că sunt sigur că orice om poate aplica metoda lui Werner în orice domeniu, mai ales cel creativ. Limbajul este axat pe filosofia asiatică, deși apar multe citate din biblie. Obiectivul cărții este acela de a îndepărta tot ce stă în calea creației: preocuparea de sine, îndoiala de sine, aprehensiunea și stresul. Werner explică mecanismele și oferă exerciții de meditație pentru a depăși obstacolele.
Am primit această carte chiar la sfârșitul anului 2010, anul meu cel mai de succes pe plan profesional, însă o perioadă după care a trebuit să admit că starea mea fizică este foarte proastă și că trebuie să schimb ceva. Atunci a început preocuparea mea pentru un trai sănătos și „Măiestrie fără efort” a fost începutul, cu focalizare pe partea mentală. După câțiva ani, am avut chiar plăcerea de a-l întâlni pe Kenny Werner în București și să-i spun cât de mult au însemnat pentru mine cuvintele lui.
Effortless Mastery: Liberating the Master Musician Within, Book & Online Audio – Amazon
Puterea Voinței – Kelly McGonigal
Titlu în engleză: „Willpower instinct”.
Informația cheie din această carte este aceea că avem la dispoziție pe parcursul zilei o cantitate limitată de voință. Putem face exerciții speciale pentru a îmbunătăți acest „mușchi”, respectiv voința noastră să aibă o anduranță mai mare, însă tot finită va fi. În fiecare zi facem o serie de alegeri pentru care „cheltuim” din bagajul de voință, iar pe unele le facem fără să fim conștienți de existența lor.
Sculatul de dimineață pentru a merge la un serviciu neatractiv, deplasarea pentru a plăti taxele sau prezența la o întrunire de familie de care nu aveam chef, toate acestea sunt exemple de acțiuni pentru care cheltuim din rezerva zilnică sau periodică de voință. Nu ar trebui să ne mire de ce nu ne putem ține de un program de slăbit, de mersul la sală sau de lecțiile de chitară pe care ni le doream atât de mult. Nu mai avem suficientă voință pentru ele. Kelly McGonigal, psiholog de la Stanford, oferă detalii despre cum să-ți gestionezi voința, cum să o antrenezi și ce trucuri ai putea folosi pentru obține un surplus de voință.
Principiul 80/20 – Richard Koch
Titlu în engleză: „The 80/20 Principle”.
În 1896, economistul Vilfredo Pareto a observat că 80% din pământurile din Italia sunt deținute de 20% din populație. Mai târziu a observat că regula se aplică și în Regatul Unit. Richard Koch, specialist în management la Oxford, a dus mai departe acest principiu, spunând că inegalitatea se aplică tuturor lucrurilor.
80% din profitul unei companii este realizat de 20% din angajați. 20% din paginile web primesc 80% din trafic, 20% din covorul din sufragerie este călcat de 80% din pași. Cum se aplică acest principiu în viața omului obișnuit? Ar trebui să realizăm că nu toate orele au același rezultat. 80% din banii pe care-i câștigăm sunt produși în 20% din orele de muncă. 20% din clienții noștri ne aduc 80% din bani.
Koch propune ca fiecare om să-și analizeze viața și afacerea, astfel încât să identifice partea profitabilă și să elimine restul. Dacă 80% din bani vin din 20% din timpul de lucru, poate este o idee mai bună să renunțăm la 20% din venituri pentru a avea la dispoziție 80% din timpul în care lucram.
The 80/20 Principle, Expanded and Updated: The Secret to Achieving More with Less – Amazon
Energie generativă – Raymond Peat
Titlu în engleză: „Generative Energy – Restoring The Wholeness of Life”.
L-am descoperit pe Ray Peat după ce am renunțat la veganism, pentru ca apoi să realizez că nu toate alimentele de origine animală sunt sănătoase și nici nu par să-mi rezolve problemele, neștiind foarte clar în ce direcție să o iau. În multe privințe, abordarea lui Ray Peat era total diferită de cele pe care le întâlnisem până atunci, dar puteam să mă ancorez în faptul că fructele erau la baza piramidei sale nutriționale, fructele fiind singurul aliment despre care știam că funcționează oricând și în orice cantitate.
Prin Ray Peat, am descoperit biochimia și un întreg curent bioenergetic cu baze în oameni de știință vechi și celebri, precum Albert Szent-Györgyi și Otto Warburg. Din păcate, cărțile lui Ray Peat sunt foarte greu de citit de către un om obișnuit. Mie mi-a luat mult timp, încercând să înțeleg fiecare propoziție și care sunt sursele biologului. Cărțile nu sunt bine structurate, Ray recunoscând că modul său de organizare a ideilor este rudimentar, aproape inexistent. Totuși, cărțile lui te pot pune pe gânduri, zguduind din temelii anumite idei pe care le aveai din nutriția mainstream. Cartea „Energie generativă” mi s-a părut de departe cea mai accesibilă dintre toate cărțile sale.
Muncă serioasă – Cal Newport
Titlu în engleză: „Deep Work”.
Deși este cu 7 ani mai mic decât mine, Cal Newport nu a avut niciodată conturi de social media. Nu l-au „prins” Facebook, Instagram, Twitter sau vreo altă platformă similară. Faptul că nu s-a înscris atunci a fost mai mult o întâmplare, dar el fiind în afara rețelelor și prietenii lui în interiorul acestora, a putut să observe de pe o poziție detașată cum comportamentul oamenilor se schimbă.
Ideea cărții este că în prezent, și mai ales în viitor, capacitatea cuiva de a se concentra pe timp îndelungat, pentru a susține o activitate foarte complexă, va fi un meșteșug la mare căutare. Într-o lume a distracțiilor continue, în care oamenii verifică rețelele la fiecare 5 minute, focalizarea va fi ea însăși o monedă de schimb comparabilă cu aurul.
Cal Newport arată cât de costisitoare sunt aceste întreruperi pentru creier și ce efort trebuie acesta să depună pentru a reveni la subiectul principal. În ultimele capitole apar sugestii despre cum să ne organizăm un mediu cât mai lipsit de întreruperi, în funcție de contextul și de posibilitățile fiecăruia.
Deep Work: Rules for Focused Success in a Distracted World – Amazon
Antrenamentul condamnaților – Paul Wade
Titlu în engleză: „Convict conditioning”.
Acum ceva vreme, mi-am dorit să fac încă un sport pe lângă alergare. Cum nu doream să merg la sală, am ales exerciții cu greutatea corpului, doar că tipurile de exerciții pe care le poți face cu corpul și variantele acestora sunt infinite. Unele mi se părea imposibile, în timp ce altele mi se păreau prea ușoare. Aveam nevoie de o metodă.
„Antrenamentul condamnaților” a fost atunci exact materialul de care aveam nevoie. Paul Wade prezintă 6 tipuri de mișcare (flotări, genuflexiuni, tracțiuni, abdomene, stând în mâini și poduri). Fiecare mișcare are 10 variante, începând de la cele mai ușoare și până la cele mai grele. Ni se recomandă să începem cu variantele ușoare, chiar dacă par prea lejere, pentru a lucra la formă, disciplină și anduranță.
Din perspectiva statului – James C. Scott
Titlu în engleză: „Seeing Like A State”.
Când suntem mici și trecem prin școala de stat, suntem îndoctrinați cu ideea că statul suntem noi, că noi cetățenii formăm o mare familie, numită națiune, iar aceste idei ne influențează drastic în interacțiunea noastră cu autoritățile, în momentul în care devenim adulți. Este posibil ca materialul „Din perspectiva statului”, precum și alte cărți scrise de James C. Scott, să vă schimbe ideile. De când a fost „inventat” și până în ziua de azi, scopul statului a fost acela de a gestiona cât mai eficient resursele pe care le controlează, incluzând oamenii, astfel încât populația să fie docilă, productivă și să plătească la timp taxe consistente.
Deși pare că tehnologia avansează astfel încât cetățeanul să fie mai fericit și să aibă o viață confortabilă, progresele sunt făcute întotdeauna pentru ca statul să funcționeze mai eficient în gestionarea resurselor. Această situație este împotriva naturii și în detrimentul nostru ca specie, fapt de care este posibil să vă convingă autorul după câteva pagini, capitole sau cărți.
Arme, virusuri și oțel – Jared Diamond
Titlu în engleză: „Guns, germs and steel”.
Tot în nota cărții precedente, statul și modul în care acesta acționează poate fi analizat în continuare în cartea „Arme, virusuri și oțel”. Jared Diamond începe de la întrebarea simplă a unui băștinaș din Noua Guinee: „de ce voi albii aveți atâta marfă?”. Aborigenul se referea la superioritatea coloniștilor albi și la faptul că aceștia au apărut pe insulă având o cantitate copleșitoare de marfă produsă de industria lor, marfă la care băștinașii nici nu puteau visa. În capitolele cărții, Diamond arată cum civilizația care se întinde pe continentul Eurasiatic și în nordul Africii a devenit liderul întregii lumi, iar civilizațiile africane subsahariene, australiene și americane nu au putut intra în competiție și au fost copleșite. Deznodământul nu a fost cauzat de o superioritate rasială, acesta fiind doar o consecință a mediului.
Guns, Germs and Steel: A short history of everybody for the last 13,000 years – Amazon
Pre-suasiune -Robert Cialdini
Titlu în engleză: „Pre-suasion”.
Fie că avem o afacere, că suntem antreprenori, comercianți, angajați, părinți sau profesori, toți ducem muncă de convingere pentru a ne impune un punct de vedere. Lumea este condusă de oameni care-i conving pe alții să meargă într-o anumită direcție.
Robert Cialdini, profesor de psihologie și marketing, a adunat în această carte toate trucurile comercianților iscusiți, pentru a înțelege cum îi conving aceștia pe clienți să spună DA. Firește, aceste informații pot fi folosite de afaceriști lacomi pentru a vinde produse de proastă calitate, promovate într-un mod iscusit sau pot fi folosite de publicul larg pentru a le recunoaște atunci când trucurile sunt folosite asupra sa.
Pre-Suasion: A Revolutionary Way to Influence and Persuade – Amazon
Eroul cu o mie de chipuri – Joseph Campbell
Titlu în engleză: „The Hero With a Thousand Faces”.
Joseph Campbell, profesor de literatură, și-a dedicat viața studierii miturilor tuturor civilizațiilor de pe glob pentru a ajunge la concluzia că există un singur mit în diferite forme, în funcție de context. Cu alte cuvinte, povestea este de fiecare dată aceeași, iar Campbell trasează în carte diverse paralele de la un mit la altul, cu exemple concrete. Mitul este un produs al psihicului uman, indiferent de zona de pe glob din care provine, aceasta fiind explicația existenței atâtor similitudini între miturile unor culturi despărțite de mii de kilometri și de sute de ani.
The Hero with A Thousand Faces (The Collected Works of Joseph Campbell) – Amazon
Ghergheful limbii – Frederick Bodmer
Titlu în engleză: „The Loom of Language”.
Știința care studiază limbile și modul în care acestea au evoluat m-a interesat la nivel de hobby. Probabil trucul multor poligloți este acela de a cunoaște care sunt cuvintele de bază dintr-o limbă, suficiente pentru a încerca o conversație cu un vorbitor nativ, dar mai ales felul în care anumite limbi sunt înrudite, respectiv modurile prin care un cuvânt a migrat de la un grai la altul.
Bodmer explică în această consistentă carte de ce este mai eficient să înveți deodată limbi înrudite precum spaniola, portugheza, italiana, catalana (limbi latine) sau engleza, germana, daneza, olandeza (limbi germanice). Aceste limbi au legături clare între ele, chiar algoritmice, fiind posibilă transformarea unor cuvinte sau a unor forme gramaticale de la o limbă la alta, folosind reguli simple.
Memoria inteligentă – Joshua Foer
Titlul în engleză: „Moonwalking With Einstein”.
Ce ne definește pe noi ca persoane, dacă nu memoria? Noi suntem suma amintirilor noastre, colectate, structurate și cosmetizate pe tot parcursul vieții. Cine am fi, dacă nu ne-am aminti absolut nimic? În ziua de azi, faptul că avem la dispoziție internetul și motoarele de căutare ne oferă lejeritatea de a nu memora volumul de informații pe care strămoșii noștri erau nevoiți să le memoreze din lipsa materialelor pe care ar fi putut fi salvate (foi, cărți, benzi audio, casete video, dischete floppy, hard diskuri, etc). Această situație aparent avantajoasă ar putea fi dăunătoare intelectului nostru. Inteligența nu este altceva decât capacitatea de a extrage informații din memorie și de a le procesa într-un anumit fel.
Un meșteșug uitat în timp este acela al mnemotehnicii, un ansamblu de tehnici ce înlesnesc memorarea. Oamenii care participă la campionate de memorare, capabili să memoreze 4000 de cifre într-o oră sau 300 de cuvinte aleatoare în 15 minute sau ordinea a 2500 de cărți de joc într-o oră, nu sunt savanți sau genii. Sunt oameni ce folosesc tehnici ce-i fac să pară că au abilități supraomenești. Astfel de trucuri, cele mai multe fiind cunoscute încă din vremea Greciei antice, sunt prezentate de Joshua Foer în carte.
Moonwalking with Einstein: The Art and Science of Remembering Everything – Amazon
EPILOG
STILUL DE VIAȚĂ PROMETABOLISM
La fel cum substanțele cu care intrăm în contact pot avea un efect direct asupra funcționării organismului, stilul de viață poate fi antimetabolism sau ProMetabolism. Am prezentat în capitolele precedente alimente, suplimente, îmbrăcăminte, produse de igienă și dispozitive ce pot susține un nivel energetic ridicat, verificabil într-un mod obiectiv. În continuare, surplusul de vitalitate ar trebui investit pentru a ajusta mediul înconjurător și stilul de viață, astfel încât acestea să nu acționeze împotriva metabolismului ci în favoarea sa.
Stilul de viață antimetabolism
……….
……….
Stilul de viață ProMetabolism
……….
……….
Nomadismul
……….
Evitarea iernii
……….
Traiul la altitudine
……….
Evitarea radiației electronice
S-au efectuat nenumărate studii despre modul în care ne-ar putea afecta radiația diverselor aparate pe care le avem prin casă (telefoane mobile, routere wifi). Deocamdată rezultate nu sunt concludente. Nu vreau să par un conspiraționist, însă intuiția mea îmi spune că aceste radiații invizibile ne influențează starea de sănătate, respectiv sunt biochimic active. Nu țin să dovedesc dacă intuiția mea are o bază în realitate sau nu, pentru simplul fapt că măsurile pe care le iau sunt compatibile cu direcția mea generală.
Dacă obiectivul meu ar fi fost să locuiesc într-o metropolă cu o mare densitate de populație, în care atunci când te uiți pe lista hotspot-urilor wifi la care te poți conecta, observi că este interminabilă, că ești înconjurat de routere și probabil ai câteva turnuri de telefonie mobilă în apropiere, atunci m-aș fi documentat temeinic despre modul în care radiațiile dăunează. Însă eu țintesc către traiul la sat sau în comunități mici, unde acest aspect este neglijabil.
Am implementat câteva adaptări de bun simț, probabil suficiente în contextul meu:
- Căști cu cablu – atunci când vorbesc la telefon, folosesc căști pentru a evita ținerea telefonului la ureche.
OneOdio Headphones with Mic, Computer headphones with Volume Control and Detachable Noise Cancelling Mic, Wired Stereo Headphones with Mic for PC Skype Zoom Meeting Phone Laptop Gaming PS4 Xbox One – Amazon - Evit dispozitivele bluetooth – folosesc cablu pentru tastatură, mouse și boxe, deși este mai puțin elegant. Ceasul folosește bluetooth pentru a se conecta la telefon, dar pornesc conexiunea bluetooth doar o dată la o săptămână pentru a descărca datele.
- Modul avion – atunci când nu am nevoie de el, trec telefonul pe modul avion. Asta se întâmplă pe tot parcursul nopții și în cea mai mare parte a zilei.
- Cablu în loc de wifi – Acolo unde este practic posibil, folosesc un cablu de rețea pentru conexiunea la internet și opresc wifi-ul de pe router.
- Opresc routerul peste noapte și orice dispozitiv în afară de frigider.
Traiul la sat
……….
Monitorizarea calității aerului
O preocupare apărută ca o consecință a nomadismului este cea pentru monitorizarea aerului în diverse zone de pe glob. Atunci când locuiești într-un singur oraș, iar acel oraș se confruntă cu o poluare ridicată, poți remedia problema doar prin presiuni asupra factorului politic, în speranța că administratorii orașului vor lua măsuri eficiente. Atunci când ești nomad, poți părăsi o zonă în care gradul de poluare este periculos pentru sănătate, căutând zone mai „verzi”.
Acum există multe aplicații prin care se poate afla poluarea în cele mai multe zone ale lumii. Eu folosesc AirVisual de la IQAir. Datele despre calitatea aerului sunt centralizate la ei pe website sau pe aplicația mobilă. Informațiile provin atât de la surse oficiale de monitorizare, cât și de la oameni obișnuiți ce au în dotare un aparat de monitorizare pe care îl conectează în rețea.
La un moment dat îmi voi achiziționa și eu un air-monitor pentru că am observat diferențe mari ale calității aerului în funcție de zona unei localități. Un orășel mic ar putea avea un singur monitor amplasat în cea mai aglomerată intersecție, iar acel dispozitiv să arate că în respectivul oraș sunt mari probleme cu aerul, în timp ce aerul este curat în cele mai multe zone ale orașului.
Cu ajutorul unui aparat de monitorizare pot obține date concrete și clare despre calitatea aerului exact în locul și momentul respectiv, ceea ce-mi oferă posibilitatea de a-mi construi o bază de date personală cu calitatea aerului în locurile pe care le-am vizitat.
IQAir Air Visual Air Quality Monitor – Amazon
Evitarea luminii albastre seara
……….
Donarea de sânge
……….
Sigilarea buzelor pe timpul nopții
De când mă știu, am avut mereu problema de a dormi cu gura deschisă și chiar de a ține gura deschisă pe timpul zilei. Nu sunt singurul. Noi oamenii avem niște probleme din construcție ce duc la îngustarea căilor nazale. Creierul nostru s-a extins puternic și obstrucționează sinusurile. Maxilarul a devenit slab din cauza lipsei de antrenament. Cele mai multe alimente din prezent necesită masticație puțină sau deloc. Toate acestea duc la o blocare treptată a nasului și utilizarea inconștientă a respiratului oral.
Dacă aerul nu trece prin nas, unde este procesat pentru a fi adus la temperatura de 37°C și umiditatea de 100%, va avea un efect inflamator asupra alveolelor pulmonare, după care organismul lansează histamine, iar mușchii din jurul căilor respiratorii se umflă, restricționând circulația aerului. Ne putem doar imagina daunele produse în cazul în care respirăm pe gură cel puțin o treime din viață, adică timpul pe care-l petrecem dormind.
Așa am ajuns la ideea de a-mi sigila buzele pe timpul nopții. Am fost temător la început. „Dacă mor asfixiat”? Am experimentat întâi pentru câteva ore pe parcursul zilei, după care m-am încumetat să le sigilez înainte de culcare. Nu au fost probleme. M-am sculat odihnit, cu gura umedă și cu un aer în nas de o prospețime pe care rareori am simțit-o imediat după trezire. Asta se întâmpla acum aproape un an și de atunci n-a mai trecut nicio noapte în care să nu-mi sigilez buzele.
Fiind obligat să lucreze, nasul se dezvoltă și se ajustează. Are o floră a sa. Este viu. Nu pot decât să-mi imaginez cum ar fi fost viața mea, dacă aș fi descoperit acest truc încă de când eram mic. Respiratul pe gură mi-a afectat foarte tare sănătatea și mai ales integritatea danturii.
Tipul de bandă utilizat diferă de la o persoană la alta. Unii preferă benzi care se lipesc puternic, alții preferă benzi care se dezlipesc ușor. Unii preferă să nu-și sigileze buzele complet și să pună doar puțină bandă, care să acționeze ca un semnal că gura încearcă să se deschidă. Eu prefer sigilarea completă a gurii cu bandă care lipește foarte bine. Prefer să știu că n-am nicio șansă să respir pe gură în timpul nopții. Dimineața, banda poate fi eliminată ușor, fără dureri, dacă este umezită cu salivă înainte.
3M Micropore Surgical Tape, Hypoallergenic, White, 2.5cm x 9.1m, Pack of 1 – Amazon
Mestecatul gumei
În legătură directă cu subiectul precedent și slăbiciunea maxilarului, am început să experimentez cu gumă de mestecat pentru întărirea maxilarului, având în vedere că majoritatea alimentelor de pe dieta mea nu necesită prea multă masticație. Coroborat cu o dietă potrivită, bogată în calciu, și o suplimentare cu vitaminele D și K2, chiar am observat mici schimbări în linia maxilarului.
Într-un studiu s-a dovedit că mestecatul gumei este asociat cu o productivitate mai mare și mai puține erori la muncă, ceea ce arată că ar putea fi benefic pe axa creier-sistem digestiv[18].
Folosesc un tip de gumă numit Chios, o rășină extrasă din tulpina plantei Pistacia lentiscus, cultivată pe insulele grecești. Am ales-o pentru că este foarte dificil de mestecat. Poate fi achiziționată în forma neprocesată, fără adaosuri:
Chios Mastic Gum – Small & Medium Tears – Resin Masticha – Pistacia Lentiscus (100g) – Amazon
Sau în într-o formă mai aproape de un produs comercial, conținând câteva ingrediente nesănătoase (gumă arabică, dioxid de titan și coloranți):
Natural Greek Chios Mastic Mastiha Gum Elma Dental Sugarfree 10 Packs – Amazon
COPERTA
Foto: Juan Gomez, The Central Market of Valencia
Design: Germancreative
[1] “The distribution of nine pesticides between the juice and pulp of ….” https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9534872/. Accessed 18 Oct. 2021.
[2] “STUDIU. Mierea românească, un antibiotic mai puternic decât ….” 19 Nov. 2019, https://www.digi24.ro/stiri/economie/agricultura/studiu-mierea-romaneasca-un-antibiotic-mai-puternic-decat-mierea-de-manuka-1219017. Accessed 18 Oct. 2021.
[3] “Gastric Acid Rebound—A Review – ScienceDirect.” https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0016508519354356. Accessed 18 Oct. 2021.
[4] “Vitamin E and the prevention of atherosclerosis – PubMed.” https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11276917/. Accessed 14 Oct. 2021.
[5] “Vitamin D controls T cell antigen receptor signaling and activation of ….” 7 Mar. 2010, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20208539/. Accessed 14 Oct. 2021.
[6] “Vitamin D controls T cell antigen receptor signaling and activation of ….” 7 Mar. 2010, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20208539/. Accessed 14 Oct. 2021.
[7] “Association between Parathyroid Hormone Levels and Inflammatory ….” 27 Feb. 2014, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3980926/. Accessed 14 Oct. 2021.
[8] “PTH excess may promote weight gain by impeding catecholamine ….” https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14592784/. Accessed 14 Oct. 2021.
[9] “Three-year low-dose menaquinone-7 supplementation helps ….” 23 Mar. 2013, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23525894/. Accessed 21 Oct. 2021.
[10] “Anti-Aging Effect of Riboflavin Via Endogenous Antioxidant in Fruit ….” https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28244572/. Accessed 15 Oct. 2021.
[11] “Top 10 Vitamin C Supplements – Labdoor.” https://labdoor.com/rankings/vitamin-c. Accessed 19 Oct. 2021.
[12] “Methylene Blue has a potent antiviral activity against SARS-CoV-2 ….” 14 Aug. 2020, https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.08.14.251090v1.full.pdf. Accessed 16 Oct. 2021.
[13] “[Methylene blue as an endocrine modulator: interactions with thyroid ….” https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8624735/. Accessed 16 Oct. 2021.
[14] “Enterosorption in prolonging old animal lifespan – PubMed.” https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6499964/. Accessed 15 Oct. 2021.
[15] “Charcoal Consumption by Zanzibar Red Colobus Monkeys.” https://link.springer.com/article/10.1023/A:1026341207045. Accessed 30 Oct. 2021.
[16] “Oxigen – când mai puțin înseamnă mai mult – ProMetabolism.com.” 15 Sep. 2021, https://prometabolism.com/oxigen-cand-mai-putin-inseamna-mai-mult/. Accessed 20 Oct. 2021.
[17] “A Fitbit Ring Could Monitor Oxygen Saturation – Zatz Not Funny!.” 30 Jun. 2021, https://zatznotfunny.com/2021-06/fitbit-ring-spo2/. Accessed 30 Oct. 2021.
[18] “Chewing Gum: Cognitive Performance, Mood, Well-Being, and ….” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4449949/. Accessed 27 Oct. 2021.