Despre Adrian-Călin Țurcanu

De la economie și IT la muzică, iar apoi la conducerea unei organizații neguvernamentale, al cărei scop este creșterea calității vieții persoanelor de toate vârstele. Vi-l prezentăm pe Adrian-Călin Țurcanu:

Neașteptata mea aventură în domeniul nutriției

În urma pregătirii pe care am primit-o în cei 7 ani de facultate, ar fi trebuit să lucrez în domeniul IT sau economic. Am ales în schimb să-mi urmez visul din adolescență și să devin muzician. Zece ani de carieră muzicală, cu o activitate intensă în săli pline de fum, turnee lungi și o alimentație nepotrivită, de benzinărie, mi-au șubrezit încet sănătatea. Anul 2010 a fost cel mai de succes pe plan muzical, dar în același timp, stresul și extenuarea mi-au adus organismul într-o stare foarte proastă, în care răcelile repetate, problemele digestive, acneea, eczemele și mătreața erau la ordinea zilei.

Am luat atunci o pauză, căutând metode naturale de însănătoșire. După o refacere a forței mentale prin relaxare și meditație, am realizat că alimentația sănătoasă este un element crucial pentru bunăstarea organismului. Fiind influențat în special de cultura asiatică, primele experimente au fost înspre veganism. Am încercat o abordare vegană, apoi una raw vegană (crudivoră), probând diverse moduri de a-mi obține nutriția necesară în acest context lipsit de produse animale.

Atunci nu știam aproape nimic despre nutriție, dar prin raw veganism am atins fără să vreau anumite principii ProMetabolism, fapt ce mi-a oferit temporar o stare excelentă. În anii care au urmat, am studiat intens nutriția, cu scopul de a păstra avantajele unei diete frugivore vegane, eliminând dezavantajele. Cel mai mare inconvenient în acel context este lipsa unei surse de proteine de calitate, fără efecte antimetabolism.

După 7 ani și multe încercări, a trebuit să renunț la conceptul de veganism și să studiez modul în care diverse alimente influențează activitatea organismului fără a-mi impune în mod artificial o anumită morală. Astfel, am reintrodus în dieta mea alimente nutritive ce erau până atunci scoase din discuție (carne, lactate, ouă, miere). Am învățat că nu toate alimentele de origine vegetală sunt comestibile și nu toate alimentele de origine animală sunt o alegere potrivită.

Așa am ajuns la conceptul bioenergetic promovat de biochimiști celebri precum Albert Szent-Györgyi sau Otto Warburg, laureați Nobel, via biologul american Raymond Peat. Celulele organismului nu sunt ca niște angrenaje mecanice ale unei mașini. Ele nu au o structură și un combustibil ca entități separate. Structura și energia celulară se combină. Structura este susținută de combustibil. Structura este combustibilul. Atunci când modul eficient de funcționare al celulei este sabotat, structura celulară intră în colaps și, dacă starea persistă, celula moare. Anumite substanțe susțin funcționarea optimă a celulei, altele sunt neutre, iar altele o sabotează. Multe alimente de pe dieta standard au fost impuse pe criterii economice și politice. Ele sabotează metabolismul, de aici apărând o serie de efecte adverse, de la cele simple (extremități reci, foame permanentă, dureri articulare, probleme digestive) și până la cele grave (boli).

Aplicând principiile ProMetabolism, m-am simțit mai bine ca niciodată, iar performanțele mele intelectuale au crescut exponențial. Mulțumit că am găsit în sfârșit un concept nutrițional cu baze solide în biochimie, ușor de pus în practică, având rezultate excelente, am început să redactez cărți și programe pentru a transmite informația mai departe. Mi-am luat rolul de intermediar între cărți sau studii științifice și publicul larg, „traducând” acele materiale într-un limbaj mai ușor de înțeles.

În ziua de azi, descoperirile științifice se succed cu repeziciune și sistemul medical pare prea rigid pentru a se adapta. Nu cred că sistemul medical ar trebui înlocuit. Avem nevoie de medici, mai ales când situația pacientului este gravă. Atunci nu este timp de studiu, de improvizații sau de experimente. Protocoale clasice sunt necesare în regim de urgență pentru salvarea pacientului. Constat însă utilitatea existenței unor instituții în afara sistemului medical, menite să informeze populația despre anumite schimbări ce se pot face în stilul de viață pentru a evita dezvoltarea unor probleme în organism ce pot duce în cele din urmă la tratamentul spitalicesc. Este rolul pe care eu mi l-am luat alături de Asociația Neguvernamentală Vibrații.