Nutriția umană în teorie și practică
ANCESTRAL xxiProgramul începe vineri
a trăit până la 90
Exemplul familial(r)
În discuțiile aprinse despre nutriție, apare de obicei cineva care spune: „Bunicul meu a mâncat pită, slană și ceapă udate cu un păhărel de palincă și a trăit până la 90 de ani”. Omul are dreptate. Căutările pentru o alimentație sănătoasă trebuie să înceapă în familie. Părinți, bunici, frați sau unchi, toți pot fi un exemplu pozitiv sau negativ pentru un stil de viață sănătos. Chiar dacă nu ar fi perfectă, dieta pe care am crescut este cea cu care organismul nostru s-a obișnuit.
Însă câți dintre noi am stat să urmărim și să notăm exact ce mâncau bunicii noștri? De unde știm care le-a fost alimentația la tinerețe sau la vârsta a doua? Cât anume din stilul lor alimentar era determinat de pofte și cât de anumite constrângeri, materiale sau de altă natură? Alimentele pe care se bazau ei mai sunt disponibile acum la aceeași calitate?
familia umană
Nutriție necesară cu minimum de efort
Programul Ancestral XXI își propune să extindă la maximum acest demers de a lua exemplu din sânul familiei, analizând stilul alimentar și de viață al întregii familii umane, de la începuturi și până în zilele noastre. Procurarea și prepararea hranei a fost mereu o prioritate pentru semenii noștri, iar strategiile lor s-au schimbat în timp, obiectivul fiind obținerea nutriției necesare cu minimum de efort.
delegarea atribuțiilor
Interese comerciale
În vremurile moderne, majoritatea oamenilor nu mai sunt implicați în asigurarea hranei. Acest important aspect a fost preluat de mari companii al căror obiectiv nu este sănătatea clienților, ci un profit cât mai mare, obținut de multe ori prin sacrificarea calității și chiar înlocuirea alimentelor ancestrale cu imitații ieftine.
Marile concerne alimentare sunt tot cele care susțin financiar cercetările nutriționale, având suficientă influență pentru a manipula studiile astfel încât acestea să propună concluzii în acord cu direcția prestabilită.
procurarea hranei
Trei strategii
În program, sunt analizate trei strategii de obținere a hranei, după care strămoșii noștri pot fi împărțiți în:
1. Vânător-culegători – a fost strategia noastră principală în cea mai mare parte a existenței speciei și presupune o viață nomadă, căutând hrana în natură: carne, miere, fructe și legume.
2. Păstori – tot nomazi, aceștia extrag din cireadă nutriție sub formă de lapte, nu doar de carne, și intervin tot mai mult în viața animalelor, dând naștere la animale domestice ce nu s-ar mai descurca singure în sălbăticie.
3. Agricultori – sedentari, își obțin cea mai mare parte a caloriilor din câmpuri de cereale monocultură. Sunt cei cu care începe civilizația, așa cum o știm azi.
avantaj numeric
Individual la fel
În felul în care istoria progresează, s-ar putea crede că oamenii au evoluat din vântător-culegători în păstori și apoi în agricultori, fiecare treaptă venind cu o modalitate mai eficientă de a obține o nutriție adecvată însă prezumția este adevărată doar din prisma grupurilor nu a individului.
Triburile care au trecut primele la păstorit sau agricultură au avut în primul rând un avantaj numeric. Abundența caloriilor a facilitat înmulțirea, iar triburile vecine de vânători-culegători nu le-au putut face față. La nivel individual însă, nimeni nu poate demonstra că oamenii au fost mai sănătoși cu noul stil de viață. Dimpotrivă, cele mai multe studii arată că sănătatea generală a oamenilor s-a deteriorat odată cu apariția agriculturii.
Sănătatea membrilor triburilor de vânător-culegători care mai există în prezent nu este cu nimic mai prejos decât cea a orășenilor, iar asta în condițiile în care nu au apă curentă, canalizare sau servicii medicale. Dacă nu luăm în cosiderare mortalitate infantilă, vânător-culegătorii au aproape aceeași speranță de viață cu cea a locuitorilor din țările civilizate.
teorie și practică
Strategii nutriționale moderne
În partea de teorie a etapelor programului, fiecare element pe care strămoșii noștri îl considerau aliment este analizat cu atenție, iar în partea practică sunt sugerate strategii de a emula acel aliment în timpurile moderne. După cum veți observa, nu este deloc ușor să menții aceeași calitate nutrițională pe care oamenii au avut-o în trecut, fără să coste mai mult decât dieta standard și fără să investești timp în documentare și în găsirea unor surse de hrană mai sănătoase.
ANCESTRAL xxi
către pagina de achiziționare
la acest program poate participa oricine, dar conținutul poate avea mai mult sens pentru cei care deja au citit 8 principii sau au parcurs programul start în prometabolism.
acces în
Comunitate
Prin participarea în program primești acces într-un grup de peste 300 de oameni care participă sau au participat la programe similare ProMetabolism (grup Facebook). În acest grup poți pune întrebări în care primești răspunsuri nu doar de la autorul programelor, dar și de la alți membri ai comunității.
programul
Ancestral XXI
Se bazează pe studii științifice, cărți și documentare video, iar interpretarea informațiilor și ideile practice se bazează pe experiența autorului în nutriție și biochimie.
Banii înapoi Garantat
Dacă după două săptămâni, consideri că programul nu e pentru tine, primești banii înapoi, fără alte întrebări. Evident, ar fi util pentru noi să știm unde a fost problema, deci ar fi frumos să lași un feedback.
Feedback
Te încurajăm să vii cu întrebări la fiecare etapă pentru a ne asigura că ai înțeles bine conținutul, iar apoi așteptăm un feedback despre cum funcționează schimbările.
Durata programului
„Ancestral XXI” durează 8 săptămâni și cuprinde 16 etape. În fiecare săptămână, participantul va primi un email în zilele de luni și vineri.
Preț
192 lei
cuvinte
Despre autor:
Adrian-Călin Țurcanu a scris alte 5 cărți și 2 programe în care traduce într-un limbaj accesibil idei ale unor biochimiști precum Ray Peat, Albert Szent-Gyorgyi și Otto Warburg.
din trecut în viitor
Nutriția viitorului
Oricare ar fi fost strategiile nutriționale ale oamenilor care au pășit pe Pământ înaintea noastră, strategiile noastre vor fi diferite pentru că suntem într-un context total diferit. Însă învățând de la ei ce înseamnă nutriție umană cu adevărat, măcar vom ști ce să căutăm.
În program, stilul de viață ancestral va fi trecut prin prisma ProMetabolism, după care vor fi discutate posibile strategii ale viitorul, însă folosind cunoștințele de biochimie pentru a crește performanțele și nivelul de sănătate al individului și nu profitul companiilor producătoare de alimente sau medicamente.