Selectează o Pagină

8 Principii Nutriționale În Favoarea Metabolismului

Organismul uman nu este altceva decât o combinație complexă de celule. Atunci când mâncăm, încercăm să hrănim celulele pentru ca ele să funcționeze optim și să se regenereze. Problemele apar atunci când anumite substanțe pe care le consumăm zilnic sabotează metabolismul celulelor. Cele 8 principii arată cum alegem alimentele pentru a menține metabolismul la cote ridicate, de aici rezultând o greutate corporală optimă, o capacitate crescută de autovindecare și bune performanțe fizice și intelectuale.
Cartea e în format electronic. (PDF)

28,89 lei

24.68 lei pe timp limitat
*Prin achiziționare, sunteți de acord cu Termenii și Condițiile

CAPITOL INTRODUCTIV

Am scris această carte pentru cei care au metabolismul încetinit. Sunt foarte multe trucuri prin care metabolismul poate fi crescut, dar cel mai eficient și ieftin este prin mâncare. Consumăm zilnic alimente pentru a supraviețui. Contează enorm dacă sunt alimente care favorizează metabolismul sau alimente care îl sabotează. În carte, sunt prezentate 8 principii nutriționale ce vor folosi pentru a face alegerile corecte în alimentația zilnică.

Semnele unui metabolism încetinit sunt nenumărate. Iată câteva dintre ele:

1. Greutate în plus
Dacă iei ușor în greutate, iar pentru a o da jos, ai nevoie de diete stricte, este un semn clar că metabolismul nu funcționează.
2. Temperatură corporală scăzută
Broda Barnes, celebru endocrinolog american, recomandă o temperatură corporală de 36.5 C – 36.7 C dimineața, imediat după sculare și 37+ C, după masa de prânz.
3. Puls scăzut
Broda Barnes și Ray Peat recomandă 75-85 bătăi pe minut ca fiind un puls optim.
4. Energie redusă
Orice cantitate de energie ar fi consumată, senzația este că energia e insuficientă, pentru că metabolismul nu funcționează și energia din alimente nu poate fi valorificată.
5. Extremități reci
Dacă fluxul energetic în organism are de suferit, extremitățile nu primesc suficientă energie pentru a-și menține temperatura.
6. Colesterol ridicat
Organismul folosește colesterolul pentru a fabrica hormoni, alături de vitamina A și hormoni tiroidieni. Un colesterol ridicat arată că metabolismul nu funcționează și conversia nu e făcută eficient.
7. Edem, umflături, acumulare de apă
Metabolismul scăzut este asociat cu o creștere a prolactinei, acumularea de apă în țesuturi și pierderea sării.
8. Tensiune ridicată
Sângele hipoosmolar ce însoțește hipotiroidismul ar putea fi cauza tensiunii ridicate, obișnuită în aceste cazuri.
9. Unghii fragile sau colorate în galben
Pot semnala probleme cu tiroida și metabolismul sau psoriazis și diabet.
10. Boli de inimă
Colesterolul crescut, glicemia mare și tensiunea ridicată, ce însoțesc metabolismul scăzut, pot duce la boli de inimă.

Alte probleme ce pot semnala un metabolism scăzut:

11. Probleme de piele (eczeme, psoriazis, acnee)
12. Anemie
13. Intoleranțe la alimente și sensibilități
14. Depresie
15. Artrită
16. Sindromul Premenstrual
17. Libido scăzut
18. Constipație și diaree
19. Diabet
20. Dureri musculare
21. Dureri articulare
22. Piele palidă
23. Ficatul nu funcționează la parametri optimi
24. Probleme digestive
25. Alergii
26. Cancer

Cum să citești această carte:

Cei foarte grăbiți să-și crească metabolismul pot sări direct la capitolul cel mai important: „Schițarea unui plan nutrițional bazat pe cele 8 principii”. Apoi, ei trebuie să consulte secțiunea „Unelte pentru măsurarea metabolismului” de la Principiul 1, pentru a-și evalua progresul de la o zi la alta.

Citirea titlurilor și ideilor inițiale pentru fiecare principiu va oferi o înțelegere mai clară asupra planurilor nutriționale sugerate în carte. Citirea concluziilor din fiecare capitol va oferi informații utile pentru cei ce doresc să-și adapteze planurile nutriționale.

Acolo unde principiile par surprinzătoare, în contradicție cu ideile populare despre o nutriție sănătoasă, trebuie citit tot capitolul, pentru a înțelege firul logic prin care s-a ajuns la un anumit principiu. Cei care au timp, pot consulta cele câteva sute de studii date ca referințe pentru ideile exprimate.

Amatorii de povești pot începe cu experiența mea, respectiv modul prin care am început să experimentez diferite stiluri alimentare și cum am ajuns să studiez nutriția (capitolul „Neașteptata mea aventură în domeniul nutriției”). Cartea se încheie cu situația mea de după abordarea dietei prometabolice.

despre carte

12 Capitole

31000 Cuvinte

111 pagini A4

250 de referințe către studii

Format Electronic (PDF)

 

În anul 2010, activitatea intensă în săli pline de fum, stresul, extenuarea și alimentația nepotrivită mi-au adus organismul într-o stare foarte proastă, în care răcelile repetate, problemele digestive, acneea, eczemele și mătreața erau la ordinea zilei. După o refacere a forței mentale prin relaxare și meditație, am realizat că alimentația sănătoasă este un element crucial pentru bunăstarea organismului.

Fiind influențat în special de cultura asiatică, primele încercări au fost înspre veganism. Am încercat o dietă vegană, apoi una raw vegană (crudivoră), experimentând diverse moduri de a-mi obține nutriția necesară în acest context lipsit de produse animale.

După cum veți observa în carte, în comparație cu o dietă standard, pe dieta raw vegană frugivoră am atins fără să vreau anumite principii prometabolice, fapt ce mi-a oferit temporar o stare excelentă.

În anii care au urmat, am studiat intens nutriția, cu scopul de a păstra avantajele unei diete frugivore vegane, eliminând dezavantajele. Cel mai mare inconvenient al unei astfel de diete este lipsa unei surse de proteine de calitate, fără efecte antimetabolice.

După 7 ani și multe încercări, a trebuit să renunț la conceptul de veganism, să accept că este o morală impusă artificial. Astfel, am putut studia și experimenta alimente nutritive ce erau până atunci scoase din discuție (carne, lactate, ouă, miere).

Am învățat că nu toate alimentele de origine vegetală sunt comestibile și nu toate alimentele de origine animală sunt o alegere potrivită. Așa am ajuns la conceptul bioenergetic promovat de biochimiști celebri precum Albert Szent-Györgyi sau Otto Warburg, laureați Nobel, via biochimistul american Raymond Peat.

Celulele organismului nu sunt ca niște angrenaje mecanice ale unei mașini, ce au o structură și un combustibil cu ajutorul căruia funcționează. Structura și energia celulară se combină. Structura este susținută de combustibil. Structura este combustibilul. Atunci când modul eficient de funcționare a celulei este sabotat, structura celulară intră în colaps și dacă starea persistă, celula moare.

Anumite substanțe susțin funcționarea optimă a celulei, altele sunt neutre, iar altele o sabotează. Anumite alimente din alimentația standard au fost impuse pe criterii economice și politice. Ele sabotează metabolismul, de aici apărând o serie de efecte adverse, de la cele simple (extremități reci, foame permanentă, dureri articulare, probleme digestive) și până la cele grave (diabet, boli de inimă, cancer).

În carte, sunt enunțate 8 principii ce susțin metabolismul celular, iar aceste principii implică anumite alegeri alimentare. Cartea se încheie cu un mod practic de aplicare a principiilor pentru a proiecta o dietă personalizată, în funcție de diverse stări de sănătate și diverse preferințe culinare.

 

Recenzii / Păreri

Florentina Paval, Fălticeni
Profa de Mate

Dintotdeauna am fost preocupată de kilogramele în plus și nu din cauza vreunui complex de inferioritate sau din cine știe ce alt motiv (jumătatea mea mă iubește așa cum sunt😘), ci cum iau câteva kilograme în plus nu mă simt (fizic) bine.

A fost o perioadă, cu ceva ani în urmă, când la 1,73 ajunsesem să am 85 de kg, sigur că am luat imediat măsurile necesare, programare la un medic-specialist în nutriție și în 4 luni de zile am ajuns la 65 de kg. Câștigul cel mai mare a fost că am rămas cu obiceiuri alimentare sănătoase.

Zilele trecute mi-a atras atenția un comentariu făcut de un prieten de-al meu la o postare a lui Călin Barbarul și, curioasă, am citit tot articolul despre prezentarea cărții scrisă de acesta.

Sunt foarte atentă ce produse cumpăr, mă informez atent și nu arunc cu banii aiurea, doar locuiesc de ani buni în Rădășeni și rădășenenii sunt renumiți pentru cumpătarea (să nu zic zgârcenia🤣🤣) lor, nu degeaba-i pomenește Sadoveanu în nuvela cu același nume

Am considerat că merită (este extrem de ieftină dacă raportez la câte informații îți oferă🙏) și am cumpărat-o, online. Am primit imediat un email cu link-ul și parola pe care să o folosesc pentru a o citi. Am citit-o pe nerăsuflate, duminica trecută. Extrem de bine documentată, cu trimiteri la studii și lucrări științifice de specialitate, o curgere logică a informațiilor, nimic în plus, nimic în minus.

Ceea ce m-a convins s-o cumpăr, și am constatat apoi citind-o, e faptul că ceea ce prezintă autorul este trăit de el, este experiență personală dublată de lectura unor studii renumite din domeniu.

Din câte reiese din carte, autorul este autodidact în domeniul nutriției, însă după părerea mea „8 Principii nutriționale în favoarea metabolismului” este cea mai bună și documentată carte pe care am citit-o din această categorie.

O recomand tuturor celor cărora le pasă de sănătatea lor și, de ce nu, și de aspectul lor fizic!

Am remarcat (defect profesional🤣 ) modul în care este scris 8 în titlul cărții constatând că nu e o metaforă, e adevărul, cartea are o infinitate de principii de care o să țin cont!

 

Lavinia-Marina Pascu, 20 ani, București

Mi-am dedicat dimineața celor 8 principii și pot spune că am început ziua cu zâmbetul pe buze.

Mereu l-am urmărit cu drag pe Călin. Îmi amintesc când l-am cunoscut. Era în perioada lui frugivoră. Am mers la o adunare de-a lui pentru că aveam același stil alimentar.

Mi-am dat seama că experiențele noastre nutriționale sunt asemenătoare în momentul în care a postat un articol pe pagina lui de Facebook în care explica cum nu a fost niciodată vegan. Culmea, fix în aceeași perioadă am ajuns și eu la aceeași concluzie.

Pentru mine Călin este un fel de enciclopedie umană a nutriției. Este singurul om pe care l-am întâlnit și a făcut teste cu adevărat pe el însuși. A trecut de la o extremă la alta; a experimentat științific și calculat fiecare parte a extremei culinare. De la vegan la raw-vegan, ca mai apoi să aud că a rămas doar cu raw din raw-vegan. Da, a încercat și varianta doar carnea crudă, că de ce nu?

După toți acești ani de experiențe acumulate a scris și o carte. Încă de la început m-a captat pentru că integrează deosebit studiile de excepție cu experiența lui personală.

Cele 8 principii sunt de mare folos tururor celor care vor să-și schimbe stilul alimentar, dar vor o informație testată și bine documentată.
Pe mine m-a captat cartea. Sper să-ți fie de folos!

Exemple de pagini

Puțin mai tehnică decât o carte nutrițională obișnuită, prima carte a lui Adrian-Călin Țurcanu are 8 principii sustenabile chiar și de sărbători.

Robert Hajnal

Pentru cine este interesat de o abordare mai științifică a nutriției, cu accent pe ciclul energetic al celulei și creșterea metabolismului, Călin prezintă niște idei susținute de numeroase referințe științifice pe care le-a studiat.

Ovidiu Pământeanu

Recomand cu încredere pentru că există în cărticica aceasta răspunsuri la multe întrebări.

Paula Ardeleanu

Pentru mine Călin este un fel de enciclopedie umană a nutriției.

Lavinia-Marina Pascu

CUMPĂRĂ ACUM!

Aplică cele 8 principii pentru a-ți reface metabolismul și sănătatea prin alimentație.

28,89 lei

ABONEAZĂ-TE

Abonează-te la lista de știri, pentru a fi la curent cu noile apariții din aceeași serie de cărți în favoarea metabolismului.[mailpoet_form id=”1″]